Zemaj: Potpuno zatvaranje Kosova posljednja opcija u borbi protiv virusa

Ministar zdravlja Armend Zemaj smatra da potpuno zatvaranje nije re┼íenje u borbi protiv koronavirusa, ali ne isklju─Źuje to kao poslednju opciju ukoliko do─Ĺe do pove─çanja broja zara┼żenih, prenosi Gazeta Ekspres.

On je u intervjuu za ovaj list istakao da bi sve institucije trebale hitno zaustaviti seminare, radionice i druge oblike organizovanja tamo gde se okupljaju ljudi, jer to predstavlja rizik od širenja virusa.

Zemaj je, kao jedan od razloga za pove─çanje broja obolelih, naveo nepo┼ítovanje predvi─Ĺenih za┼ítitinih mera i naglasio da ─çe oni koji ove mere ne budu po┼ítovali biti ka┼żnjeni.

Na pitanje da li se drugi talas koronavirusa pribli┼żava Kosovu, Zemaj je rekao da, imaju─çi u vidu da se ─Źitav svet suo─Źava sa enormnim porastom novoobolelih, nije isklju─Źeno da i na Kosovu do─Ĺe do novog talasa oboljevanja.

ÔÇ×Ipak, ni┼íta nec╠üemo prepustiti slu─Źaju, bic╠üemo svuda i bilo koje vreme zajedno, inspekcije trebaju nastaviti rad ubrzanim tempom, prevencija i odvrac╠üanje je prioritet, ali tako─Ĺe treba izrec╠üi nov─Źane kazne prema Zakonu o borbi protiv pandemije Kovid-19. Svaka institucija treba da preduzme radnje u skladu sa zakonom i narednih dana bic╠üe izve┼ítaj o preduzetim aktivnostima za spre─Źavanje ponovnog talasa, koji u okolnostima sezonskog gripa i drugih moguc╠üih virusa mo┼że prouzrokovati pogor┼íanje situacije sa pandemijomÔÇŁ, poru─Źio je Zemaj.

On je istakao da kosovske institucije ─Źine sve kako bi spremno do─Źekale i u┼íle u borbu sa novim talasom koronavirusa.

ÔÇťU Klini─Źkom ÔÇô univerztetskom centru ─çe se, pored trenutnog osoblja, narednih dana anga┼żovati i odre─Ĺeni broj profesionalaca putem regrutovanja zdravstvenih radnika koji je u toku, ali i volontera voljnih da se anga┼żuju. Ugovori su produ┼żeni za 200 zdravstvenih radnika na tri meseca, ali finansijska podr┼íka belim mantilima nastavic╠üe se i narednih meseci. Raspisali smo konkurs za 1.500 specijalista, uklju─Źujuc╠üi oko 70 mesta za osoblje iz Pre┼íevske doline (konkurs je pri kraju), dok smo reorganizacijom Kosovskog zdravstvenog projekta (pozajmljenog od Svetske banke) zaposlili 375 stru─Źnjaka iz razli─Źitih oblasti, medicinsko i pomoc╠üno osoblje, kako bi se oja─Źali profesionalni ljudski kapaciteti u borbi protiv Kovid-19ÔÇŁ, rekao je Zemaj.

Kosovski ministar zdravlja je naglasio da je 75 dodatnih inspektora već na terenu. Dodao je da se broj testiranja svakoga dana povećava i da se sada, u skladu sa potrebama i zahtevima, radi i preko hiljadu testova dnevno.

ÔÇťKapaciteti za testiranje c╠üe se povec╠üati ako bude potrebe, a krajem pro┼ílog meseca je obezbe─Ĺeno sedam PCR ure─Ĺaja koji c╠üe slu┼żiti odvojeno za regionalne centre. Posvec╠üeni smo ┼íirenju bolni─Źkih kapaciteta. Postupci dizajna za bolnicu Kovid su zavr┼íeni, a brzi tenderi sigurno c╠üe zapo─Źeti sledec╠üe nedelje, s moguc╠üno┼íc╠üu prihvata oko 500 kreveta i, nakon zavr┼íetka Kovid-19, isti c╠üe se vratiti na prvobitno odredi┼íte. Imamo jo┼í jedan postupak unutar UKCK za povec╠üanje kapaciteta u krevetima, negde za 100 dodatnih kreveta. Tako da obaveza ni na trenutak nec╠üe izostatiÔÇŁ, zaklju─Źio je Zemaj.

(Kosovo Online/Gazeta express)

Zadnje iz rubrike VIJESTI

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐