Žena poslata u pritvorni centar zbog nedostatka kreveta na Institutu psihijatrijske forenzike u Prištini

Žena iz Gnjilana koja je u srijedu uhapšena zbog nasilja u porodici, umjesto da bude prebačena na Institut psihijatrijske forenzike u Prištini, odlukom suda, a zbog nedostatka slobodnih kreveta, smještena je u Pritvorni centar za žene u Lipljanu, javila je juče Koha.

Kako prenosi ovaj mediji, Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu zatražilo je od suda da mentalno oboljelo osumnjičeno lice bude smješteno u Institut psihijatrijske forenzike u Prištini, do čega, ipak, nije došlo.

Predsjednik Osnovnog suda u Gnjilanu, Ramiz Azizi odgovornost za nedostatak smještajnih kapaciteta pripisuje kosovskoj vladi.

„Danas imamo slučaj i nažalost nemamo gdje da pošaljemo bolesnog čovjeka. U Institutu psihijatrijske forenzike u Prištini ima samo 36 kreveta, a njega koristi cijelo Kosovo… Razumijem da se krše ljudska prava, ali šta mi tu možemo da učinimo“, rekao je Azizi, prenosi Koha.

Kaže da su se obraćali Ministarstvu pravde i kancelariji kosovskog premijera sa zahtjevom da se rješi ovo pitanje, ali i da do sada odgovora nije bilo.

U međuvremenu se oglasila advokatska kancelarija za ljudska prava u Gnjilanu uputivši kritike na račun institucija zbog, kako navode, kršenja ljudskih prava smještanjem mentalno oboljelih osoba u pritvorske centre.

Zatražili su ujedno da se obezbjede uslovi i potrebna infrastruktura kako bi se osumnjičeni koji su mentalno oboljeli mogli lečiti na psihijatrijskim odjeljenjima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.