“Žene u crnom” odale počast žrtvama Srebrenice: Srbija treba priznati genocid

Staša Zajević izjavila je da ta organizacija želi da izrazi solidarnost prema žrtvama i da traži da vlast uvaži sudske činjenice

Organizacija “Žene u crnom” u Beogradu odala je počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Nosili su crne transparente na kojima je pisalo “Srebrenica, nikada nećemo zaboraviti”, “Odgovornost, Srebrenica i solidarnost”, kao i srebrene table s brojem 8.372, što ukazuje na broj žrtava.

Predsjednica “Žena u crnom” Staša Zajević izjavila je da ta organizacija želi izraziti solidarnost prema žrtvama i tražiti da vlast uvaži sudske činjenice, da proglasi 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici i zakonski sankcionira negiranje genocida.

Ona je ocijenila da Vladi Srbije nije stalo do poštovanja dostojanstva žrtava i da je situacija danas gora nego prije godinu.

– Neprekidno odbijanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da nazove zločin u Srebrenici genocidom slijede svi političari, uključujući i opozicione, i to pokazuje da nikada nisu prekinuli sponu s režimom koji je počinio, organizirao i planirao zločin – rekla je Zajević novinarima na Trgu Republike.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana