ŽIVOTNA PRIČA: “Ti Si Žensko, Ti Si Tuđa Kuća”

Ti si žensko, ti si tuđa kuća”, kad se sjetim tih riječi mojih roditelja i dan danas me zaboli u grudima. Boljelo me je mnogo svaki put kad sam vidjela tu veću privrženost sinu, njemu ništa nije smjelo da fali, on se čuvao pod staklenim zvonom.

A ja…. ja sam bila tuđa kuća. Udala sam se i otišla što sam dalje mogla. U tuđoj zemlji, sa po dva kofera u ruci smo muž i ja počeli od nule, sami i bez ičije pomoći.

Bilo je teško, ali vremenom smo uspjeli i stali smo na noge. Svidio nam se život koji smo imali tamo negdje, odlučimo da se tu skućimo zauvijek i kupimo našu kuću. Tog dana kad smo potpisala kupoprodajni ugovor i uzeli ključeve istog momenta smo otišli u naš novi dom. Kad smo ušli muž mi je pružio ključeve i rekao “sad više nisi tuđa kuća, sad je ovo tvoja kuća, kupio sam kuću da ti srce strane na mjesto”. A ja.. ja sam samo plakala.

Sad imam svoj dom, al praznina koju imam zbog manjka ljubavi od mojih roditelja ne može da se popuni.”

BONUS:

NAJBOLJI RECEPT ZA KISELU CVEKLU, TAJNA JE U 1 SASTOJKU: Nakon 10 min dodajte OVO, bit će preukusno – NAJZDRAVIJA ZIMNICA IKAD (RECEPT)

 

Zasucite rukave i napravite nešto zaista dobro i zdravo

Cvekla je veoma zdravo povrće, koje se koristi u klinarstvu i medinici. Bogata je vitaminima, folnom kiselinom i kompleksom B vitamina ( B2, B3, B6), a od minerala sadrži natrijum i kalijum, a sadrži još i jod.

Cvekla potpomaže stvaranje crvenih i bijelih krvnih zrnaca, stvaranje antitela u imunom sistemu, utiče na pravilan rad nervnog i digestivnog sistema, izgled kože, jod potpomaže pravilno funkcionisanje štitne žlijezde, a natrijum i kalijum utiču na pravilan rad moždanog tkiva i razvoj mišića.

Najsvežija je sa lišćem koje podseća na blitvu. Ukoliko ga nema, cvekla može biti stara do 2-3 sedmice, a kada je birate, birajte mesnate, čvrste plodove jarke boje.

Sastojci: 5 kg cvekle, 500 ml sirćeta, 2l vode, 60 g soli, 80 g šećera, 1 kesica konzervansa.

Priprema: Cveklu oprati, pa odstraniti vrhove sa obe strane. Poslagati u veći i dublji lonac, pa naliti vodu. Treba da ima dosta vode, jer će se duže kuvati, bar 2 sata.

Poslije sat i po, uzeti nož ili viljušku pa izbockati cveklu da vidite koliko je skuvana. Slobodno je probodite do sredine, da vidite da li je u sredini još tvrda, pa dokuvati još nekih pola sata. Procijediti i ostaviti da se potpuno ohladi.

U drugi lonac sipati sirće, vodu, so i šećer i prokuvati. Kada provri skloniti sa vatre i poklopiti. Poslije 10 minuta dodati konzervans i promiješati, brzo će se otopiti.

Ohlađenu cveklu oljuštiti, može i prstima, oprati, pa seći na tradicionalne kolutove. Puniti tegle tako što ćete položiti teglu na dlan i onda vodoravno slagati kolut na kolut, tako se najbolje popuni unutrašnjost, a onda okrenuti teglu u vertikalno i završiti slaganje.

Svaku teglu zaliti ohlađenim prelivom od sirćeta, tako da tečnost bude centimetar iznad cvekle. Stavljati celofan i poklopce i odlagati na suvo i tamno mjesto do služenja.

Od ove mjere dobija se 9 tegli.

Novi.ba/Kurir.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.