Zlatna lopta: Mesi korak ispred Ronalda

Odgovor na ovo pitanje dobićemo večeras u Cirihu, gdje će FIFA i “Frans fudbal” dodijeliti “Zlatnu loptu” namijenjenu najboljem igraču svijeta.

U užem izboru ostao je tandem Barselone, Mesi i Nejmar, te aktuelni osvajač ove nagrade i zvijezda Real Madrida Ronaldo.

U susret današnjem izboru (18.30) najveće šanse se daju Mesiju, koji je u 2015. sa Kataloncima osvojio Ligu šampiona, špansku Primeru, Kup kralja, UEFA superkup i na kraju Klupsko svjetsko prvenstvo. Argentinac do sada ima osam individualnih priznanja i od toga je četiri puta osvojio upravo “Zlatnu loptu”. Tome je dodao tri “Zlatne kopačke” i jednu FIFA nagradu za najboljeg igrača svijeta.

Glavni konkuret će mu biti Ronaldo, koji u prethodnoj godini može da se pohvali samo golovima i bio je najbolji strijelac u Primeri. I sam Ronaldo je osam puta osvajao individualne nagrade i to tri puta “Zlatnu loptu”, četiri “Zlatne kopačke” i jednu FIFA nagradu za najboljeg igrača svijeta. Najmanje šanse daju se Nejmaru, koji je tek na početku karijere i od njega se očekuje da u budućnosti bude najbolji igrač svijeta. I on iza sebe ima pet trofeja sa Barselonom u 2015.

Danas će biti izabran i najbolji trener, a najveće šanse daju se Luisu Enrikeu, koji je Katalonsku ekipu vodio do pomenutih pehara. U konkurenciji s njim su Pep Gvardiola, trener Bajerna, i Horhe Sampaoli, selektor reprezentacije Čilea.

Osim ovih nagrada, priznanja će biti dodijeljena i igračima za najljepši pogodak, te najboljeg igrača i trenera u ženskoj konkurenciji. Najbolje biraju selektori i kapiteni reprezentacija 209 članica Svjetske fudbalske federacije kao i odabrani novinari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.