Zlato poljuljalo ekonomiju kontinenta (VIDEO)

Ekonomisti upozoravaju da bi promjenjive cijene zlata mogle dovesti do smanjenja radnih mjesta.

Južna je Afrika drugi najveći proizvođač zlata u svijetu. No, pad cijena ovoga metala poljuljao je ekonomiju cijelog kontinenta. Ipak, pojedini to vide kao dobru priliku.

Ravitha Mahabeer tu kupuje zlato već više od 30 godina.

Za Južnoafrikance poput nje, pad cijena dobra je vijest. Prilikom kupovine važni su joj veličina, težina i izrada komada nakita. Ima dvije kćerke.

“Zlato je simbol bogatstva. Kad se djevojka udaje, njen miraz bi trebao biti u zlatu. Što više zlata ima, više vrijedi. To označava vrijednost u nekoj porodici.”

Južna Afrika drugi je po redu svjetski proizvođač zlata. Prvi je put tu pronađeno davne 1800. godine.

Haru Mutasa izvještava iz Johannesburga: “Privreda Južne Afrike izgrađena je na rudnicima. Milijarde dolara pomogle su gradnju najbolje arhitekture na afričkom kontinentu. No, ekonomisti upozoravaju da bi promjenjive cijene zlata mogle dovesti do smanjenja radnih mjesta.”

Proizvodnja i troškovi

Vlasnici rudnika bore se sa visokom proizvodnjom i troškovima. Sve to dodatno frustrira radnu snagu koja već traži više novca i bolje uvjete rada.

“Prosječan rudar bit će ugrožen padom sigurnosti na radnom mjestu. Drugim riječima, bit će zabrinuti za opstanak svog posla. Broj ljudi zaposlenih u rudnicima sve je manji i zbog toga imamo sve više frustracija u tom sektoru. Industrija se smanjuje dok potrebe rastu”, kaže Chris Hart, ekonomista.

Južnoafrikanci koji to sebi mogu priuštiti, radije kupuju zlato da bi ga zadržali a ne preprodali.

Lokalna valuta, rand, nastavlja opadati, pa tako pojedini vjeruju da, dugoročno gledajući, zlato i dalje predstavlja dobru investiciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.