Znate li što je tihi srčani udar?

Srčani udari mogu se pojaviti bez bolova u prsima. Naučite prepoznati i ostale simptome infarkta srca!

Srčane bolesti svake godine uzrokuju 17,5 miliona smrtnih slučajeva u svijetu.

Najčešći simptom srčanog udara je pritisak ili bol u prsima, a pacijenti to često opisuju riječima: “osjećam se kao da mi slon sjedi na prsima”. Nažalost, u nekim slučajevima neće biti ovog “glavnog” simptoma, a pogođena osoba neće ni znati da je doživjela srčani udar. Upravo su tada najveće šanse za smrt. Riječ je o “tihom” srčanom udaru, a on je češći nego što se misli – pogotovo u ženskoj populaciji.

Tako je najnovija američka studija Istraživačkog instituta Univerziteta McGill pokazala kako svaka peta žena mlađa od 55 godina ne osjeća bol u prsima kada ima srčani udar, koji se također naziva akutnim koronarnim sindromom.

“Moramo se udaljiti od slike starijeg muškarca kako stišće prsa kada razmišljamo o akutnom koronarnom sindromu. Stvarnost je da bol u prsima, dob i spol više ne definiraju srčani udar. Naše istraživanje pokazuje da su mlađe osobe i žene koje nam dolaze na hitnu bez bolova u prsima, ali s drugim simptomima akutnog koronarnog sindroma, kao što su slabost, gubitak daha i/ili ubrzan rad srca, u krizi.

Moramo ovo prepoznati i prilagoditi se novom standardnim procjenama kod prethodno neprepoznatih skupina, kao što su mlađe žene”, objasnila je Louise Pilote, direktorica Odsjeka za opću internu medicinu Univerziteta McGill, ujedno i voditeljica studije.

Važno je zapamtiti da su bolovi u prsima glavni pokazatelj akutnog koronarnog sindroma, ali ne i jedini pokazatelj, istaknuli su američki naučnici. Drugi simptomi uključuju mokru i ljepljivu kožu, vrtoglavicu, osjećaj peckanja u prsima i neobjašnjiv umor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.