Znate li što nizak postotak masnoće u tijelu može učiniti zdravlju?

Minimalni postotak tjelesne masnoće za normalno funkcioniranje tijela je 5 posto za muškarce, i 12 – 15 posto za žene, piše Ordinacija.

Višak potkožnog masnog tkiva može uzrokovati bolesti krvožilnog sustava, dijabetes i neka maligna oboljenja, no jeste li znali da je za organizam opasno i ako se indeks tjelesne masnoće spusti ispod normalne granice?

Potrebna je za funkcioniranje

Uobičajeni je mit da je sva tjelesna masnoća loša; organizmu je ona potreban kako bi neometano funkcionirao te služi kao izvor energije. Nakon 20 minuta vježbanja tijelo više ne može crpiti energiju iz hrane koju ste pojeli, pa se okreče zalihama masnoće kako bi mišići i dalje normalno funkcionirali, prenosi healthyeating.com.

Poremećaj hormona

Ako ste žena, nizak postotak tjelesne masti može uzrokovati hormonske poremećaje. Hipotalamus (moždana struktura koja izlučuje hormone) prepoznaje kada je postotka masnoće u padu i tada smanjuje proizvodnju hormona koji utječu na zdravlje jajnika koji pod tim pritiskom smanjuje proizvodnju estrogena i progesterona što u konačnici može rezultirati izostankom menstruacije. Nizak postotka masnoće u tijelu također može negativno utjecati na muškarce – razina testosterona se smanjuje, otežava se stvaranje mišićne mase.

Koji su simptomi?

Žene sa niskim postotkom tjelesne masnoće će osjetiti kronični umor, oslabljene kosti, neuredan metabolizam, probleme s memorijom i nemogućnost koncentracije. Tjelesna masnoća pomaže organizmu apsorbirati sve nutrijente iz hrane, pa bez nje možete biti podložni raznim infekcijama zbog narušenog imunološkog sustava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.