Žrtve same iskopale grobnicu: Optužen za učešće u ubistvu 27 Bošnjaka u Bosanskom Novom

Tužlac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Željka Novakovića (1973) iz Bosanskog Novog, nastanjenog u Beogradu, državljanina BiH i Srbije, a koja ga tereti za ratne zločine na području općine Bosanski Novi.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS-a, policije, teritorijalne odbrane, naoružanih grupa i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području općine Bosanski Novi, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Tereti se da je zajedno sa drugim osobama, lično i direktno učestvovao u ubistvima, mučenju i progonu bošnjačkog civilnog stanovništva iz mjesta Ekići i Alići.

– Prilikom napada na navedena sela i progona stanovništva iz njihovih kuća i domova, optuženi je lićno i direktno, zajedno sa drugim osobama, učestvovao u ubistvu 27 civila, muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno odvojili od njihovih porodica, te tukli, mučili i zlostavljali u prisustvu njihove djece i žena – navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema prikupljenim dokazima, žrtve su prisilno dovedene na mjesto egzekucije, te su primorani da sami kopaju grobnicu u koju će biti bačeni, te su nakon toga ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja i zakopani u grobnicu.

Tijela manjeg broja žrtava, nakon rata su pronađena, ekshumirana i identificirana, dok se za posmrtnim ostacima većeg broja žrtava još uvijek traga.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana