11 milijardi dolara ilegalno prenesene sa Balkana

Zemlje zapadnog Balkana su izgubili preko 111 milijardi dolara od nelegalnih finansijskih transfera putem kriminala, korupcije i utaje poreza.

Ovaj gubitak je nastao za period od 2001-2010.godine, dok je studija izvršena od strane organizacije Global Financial Integrity(GFI) i Jadranskog instituta za javnu politiku (AI) iz Zagreba pod pokroviteljstvom istaknutih ekonomskih stručnjaka Raimonda Beikera, Dev Kera i Nataše Srdoć.

4,6 milijarde dolara je suma koja iz Makedonije preko ilegalnih puteva odlazi u drugim zemljama u periodu od 2001-2010.

Prema GFI analizama, govori se o ukradenim parama iz kriminala, korupcije i raznih ataka za utaju poreza.

Međutim, studija obuhvata izvještaje za svaku državu Zapadnog Balkana u periodu od posljednje 21 godine.

Istraživanje će se fokusirati na nalegalne finansijske transakcije i transfere, poresku politiku prikrivanja, kriminal i korupcija, dok će u fokusu biti zemlje: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Srbija i Slovenija.

Od prvih rezultata GFI-a se napominje da je Balkan u periodu od 2001-2010. godine, izgubio preko 111 milijardi dolara od ovih negativnih fenomena.

“Nelegalni transfer novca šteti ekonomskom razvoju, rast inflacije, unapređuju korupciju i promovišu prihod od poreza, ali i u drugim aspektima mogu izazvati poremećaj u prihodima.Nezakonite finansijske transakcije balkanskih zemalja mogu imati veoma ozbiljne posljedice”, rekao je Raimond Beiker, predsjednik GFI-a.

Studija će prezentovati mnoge slučajeve i analize pranja novca i kriminalnih aktivnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.