12 hiljada turista posjetilo Kosovo: Prizren je najljepši i najposjećeniji

Halil Bajrami, šef odjeljenja za turizam je izjavio, da, bazirajući se na predhodnu godinu na Kosovu imamo porast turizma.

“Prema statističkim podacima koje su pripremljene od strane agencije za statistiku Kosova, u poređenju sa tromjesečjem ove godine i tromesečjem prošle godine imamo porast broja turista, kao i porast noćenja”, izjavio je on.

Turisti koji dolaze na Kosovu nisu puno informisani o Kosovu. Oni  stiču dojam da pošto Kosovo nema more, onda nema ništa, međutim situacija nije takva. Strani turisti najčešće posjećuju Prizren, Mitrovicu, Peć i glavni grad Prištinu, kao i još puno prelijepih mjesta.

Ekspert za turizam gospodin Zekë Çeku kaže da strani turisti iz različitih zemalja stiču utisak da je Kosovo zemlja bez ekonomskog razvoja i bez turizma, međutim kada dođu i posjete Kosovo onda promjene svoje mišljenje.

Prema njegovim riječima, organizovane grupe turista većinom ostaju od 8 do 10 dana, a ono u čemu su svi turisti složni, je to, da su cijene zaista pristupačne.

Tokom 2012. godine Kosovo je posjetilo 48 hiljada turista, prema riječima Halila Bajramija, tokom prva tri mjeseca smo imali posjetu oko 5.965 turista, dok smo u prvom tromesečju ove godine imali oko 12.603 turista.

“Noćenja su u 2012. godini bila oko 11.259, dok su u prvom tromesečju ove godine bila 19.988, iz ovoga se najjasnije vidi porast broja turista”, izjavio je Bajrami.

Bajrami je istakao da je samo prošle godine bilo 48.790 stranih posjetilaca na Kosovu.

“Tokom 2012. godine, Kosovo su posjetilo 48.790 stranih  turista, gdje smo imali oko 90.968 noćenja”, naglasio je Bajrami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.