2.000 kupaca, a auto još ne postoji

Bentley je saopštio da je već primio 2.000 narudžbina za budući SUV model iako još uvijek nije poznata ni njegova cijena, ni kako će izgledati konačna serijska verzija tog vozila.

Bentley je na Salonu automobila u Ženevi 2012. godine predstavio koncept SUV vozila, pod oznakom EXP 9F. Nakon niza sajmova automobila i sličnih manifestacija širom svijeta na kojima je bio izložen, prototip je naišao na negativne reakcije, ali uglavnom od predstavnika medija i “običnih” ljubitelja automobila.

Čelnike kompanije to nije previše potreslo, iako su priznali da će budući serijski model pretrpjeti određene izmjene u dizajnu. Očigledno je da su imali povratne informacije od male, ali odabrane i veoma bitne grupe ljudi koju čine kupci automobila marke Bentley. Uz njihovo mišljenje, Bentley SUV je i dobio zeleno svjetlo za proizvodnju sa više nivoa upravljačke i vlasničke hijerarhije tog proizvođača.

Međutim, osim finalnog izgleda vozila, još uvijek je nepoznato i gdje će SUV proizvoditi. U igri su Bentley-jev pogon Kru u Engleskoj i fabrika Volkswagen grupe (vlasnika britanske automobilske marke), koja se nalazi u Bratislavi.

Tradicija, vještina i iskustvo zaposlenih u fabrici Kru su na strani Engleza, dok u slovačkom pogonu računaju sa tim da se kod njih već izrađuju modeli Audi Q7, Porsche Cayenne i VW Touareg, sa kojima će Bentley SUV dijeliti platformu. Takođe, Slovaci trenutno imaju i višak slobodnih kapaciteta.

Izvršni direktor kompanije Bentley, Volfgang Šrajber (Wolfgang Schreiber), ne odbacuje ni jednu mogućnost, pa ni onu da se vozila najprije sklapaju u Bratislavi, da bi se zatim dijelovi enterijera ugrađivali u Engleskoj, kako bi se dobila čuvena oznaka “Made in England”, koja je kupcima Bentley-ja i dalje veoma važna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.