Završena sedma runda dijaloga Beograda i Prištine, slijedećih nedjelja novi sastanci

U Briselu su danas nakon nešto više od dva sata završeni trilateralni razgovori predsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića sa premijerom Kosova Hashimom Thaçijem u prisustvu visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Potom su, prema riječima portparolke visoke predstavnice Maje Kocijančič, održani odvojeni susreti Eštonove sa Thaçijem.

To je, u odnosu na dosadašnju praksu u okviru dijaloga, izvjesna promjena, jer su se odvojeni susreti ranije uvjek održavali prije zajedničkog sastanka. Uobičajeno je bilo, što ni ovog puta nije izostalo, da se prije početka razgovora akteri dijaloga susretnu sa visokim američkim zvaničnikom zaduženim za Zapadni Balkan Filipom Rikerom.

Očekuje se da se po završetku današnje runde učesnici obrate medijima.

Današnja runda dijaloga posvećena je prije svega sjevernom Kosovu, a Kocijančič je juče novinarima u Briselu rekla da “napori idu u pravcu napretka u dijalogu” i podsjetila da je visoka predstavnica EU prošle nedjelje posjetila Beograd i Prištinu zbog konsultacija s političkim liderima.

Iako se ranije moglo čuti da je ova runda prelomna za ishod dijaloga zbog aprilskog roka u kome Evropska komisija treba da sastavi izvještaj o napretku u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, izvori u Briselu sad kažu da će tokom slijedećih nedjelja vjerovatno biti novih rundi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.