8 načina da izoštrite mozak

Koncentrisan mozak vam je potreban za mnoge aktivnosti koje morate da obaviteu toku dana i zbog toga je veoma važno da ga održite zdravim. Kako? Naučnici su počeli da nalaze način za to. Skorašnja istraživanja otkrila su mnogo stvari koje biste mogli da počnete da primjenjujete.

1) JEDITE DOBRO KAKO BI VAM MOZAK DOBRO FUNKCIONISAO

Eksperimentalni pacovi su mnogo sporije izašli iz lavirinta ako su jeli hranu koja sadrži visok nivo šećera. Ali kada su toj hrani dodate omega-3 masne kiseline, efekti šećera su poništeni.

2) POSTAVLjAJTE SEBI IZAZOVE

Stalni mentalni izazovi tjeraju vas da razmišljate. Iskoristite te prilike. Kada je konekcija među neuronima ojačana, oni se lakše koriste.

3) NEMOJTE GLEDATI – ČITAJTE VIJESTI

Volite da ste u toku sa najnovijim dešavanjima? Ako je vaš osnovni izvor informacija televizija, zapostavljate dio mozga koji je odgovoran za čitanje. Kada čitate, razvijate koncentraciju, koja je krucijalna za zdravo starenje mozga.

4) ODBIJAJTE DEPRESIJU

Poremećaji raspoloženja mogu nastati kao rezultat hemijskog disbalansa u mozgu. Ako više niste zainteresovani za stvari koje ste ranije voljeli, pitajte nekoga ko vas dobro poznaje da li je primijetio promjenu. Ako je odgovor potvrdan, posjetite doktora – gubljenje interesa za stvari koje ste ranije voljeli glavni je znak kliničke depresije.

Postoji li domaći lijek? Vježbajte, to će vam pomoći da povratite hemijsku ravnotežu u mozgu.

5) ISTRAŽITE DA LI JE VAŠE SLABLjENjE PAMĆENjA NORMALNO ZA VAŠE GODINE

Hipokampus, dio mozga odgovoran za memoriju, stari brže od ostalih dijelova mozga. Uporedite svoje pamćenje sa pamćenjem drugih ljudi koji su vaše godište. Ako se ne sjećate gdje ste se parkirali, a svi ostali se sjećaju, to može biti problem, ali ako svi u vašim godinama moraju da zapišu broj telefona, nemate razloga za brigu.

6) KREĆITE SE KAKO BISTE IMALI BOLjE PAMĆENjE

Studija iz 2011. otkrila je da je striatum, dio mozga za koji se vjeruje da upravljamemorijom, veći kod košarkaša nego kod onih koji se ne bave nijednom aktivnošću.

Godinu dana redovnog odlaska na aerobik može povećati hipokampus odrasle osobe za 2 odsto.

7) TRENING SNAGE

Ako tri puta nedjeljno po sat vremena utrošite na trening snage, možete poboljšati kratkoročno i dugoročno pamćenje i pažnju. Fokusiranje na različite načine podizanja i različite vježbe predstavlja izazov koji vježbe koje se ponavljaju (trčanje i sl.) ne mogu obezbijediti.

8) PIJTE KAFU

Nemojte preskakati kafu: kofein će očivati memoriju i poboljšati pažnju. Samo se ograničite na šoljicu otprilike 30 minuta prije nego što vam je potrebno poboljšanje koncentracije. Efekat može trajati i do 6 sati, ali istraživači pretpostavljaju da vijeća doza (4 do 5 šolja dnevno) može oslabiti kognitivne moći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.