Ahmed – vlasnik opljačkane zlatare: Gledao sam u cijev pištolja i razmišljao o sinu

Dan nakon oružane pljačke zlatare “Solo” u Kozarcu kod Prijedora, vlasnik Ahmet Solo, koji je noć proveo u bolnici u Prijedoru, jer su ga naoružani maskirani razbojnici pretukli nogama, još ne može da shvati šta ga je snašlo. Govori da je u trenutku dok je gledao u cijev pištolja koji je razbojnik uperio u njega, razmišljao samo o sinu, koji je bio s njim u radnom prostoru zlatare.

Metak u zidu

– Čuo sam da su upali u radnju. Potrčao sam i ispred sebe ugledao jednog od njih. U ruci je držao pištolj, koji je uperio u mene. Uhvatio sam ga za ruku, nakon čega je pištolj opalio. Metak se zabio u zid. Pao sam na pod, a on me počeo tući nogama po glavi. Psovao mi je i majku – govori šokirani Solo.

Dodaje da sve nije trajalo više od nekoliko minuta. Toliko je razbojnicima trebalo da pokupe svaki gram zlata i srebra koji su našli u izlogu, sefu i na tacnama u radnji. Neke od tacni razbojnici su odnijeli sa sobom.

Štetu je, prema Solinim riječima, teško procijeniti u ovom trenutku, mada je ona zasigurno ogromna. Nakit, kako smo saznali u neformalnom razgovoru, nije bio osiguran.

U policiji navode da su razbojnici pokupili i novac iz kase, skoro 650 maraka, te i Solin pištolj. Prema tvrdnji očevidaca, napadači su tamnozelenim Audijem pobjegli u pravcu Banje Luke.

Tražili sef

O pljački zlatare koja se dogodila u vrijeme kada je šoping-centar u Kozarcu bio pun ljudi, obaviješteno je i Okružno tužilaštvo iz Banje Luke, a za razbojnicima traga i policija. Solo nije optimista, a uvjeren je da oni koji su ga opljačkali, nisu neki laici.

– Išli su ciljano, tražili su sef i znali gdje šta stoji. Očito je da su bili spremni na sve – kazao je Solo, dodavši da se njegova zlatara prvi put našla na meti naoružanih razbojnika.

Radnici pozlilo

U šoku je i radnica zlatare Zarka Arnautović. Govori da je bila za pultom kada su razbojnici upali u radnju. Jedan od njih uhvatio ju je za vrat i bacio na pod.

– Rekao mi je da se ne mičem, da šutim. Čula sam kako tuku vlasnika, pucanj… Strašno sam se uplašila – kazala je Zarka, kojoj je, nakon istinske drame koju je preživjela, pozlilo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.