Akcija na kineski način: U jednom danu policija uhapsila 51.000 kriminalaca

Ovakve masovne akcije hapšenja se dešavaju od 2000. godine, a nedavna akcija je rezultat višemjesečne istrage. Policija je tokom ovih hapšenja pretresla 7.500 lokacija u Hong Kongu i oduzela veliki broj opojnih sredstava i oružja. Ukupno 11.339 osoba je uhapšeno u kineskoj unutrašnjosti, 31.651 ovisnika o drogama je uhapšeno u provinciji Guangdong, 3.977 osoba je uhapšeno u kockarskom raju Macau i 4.343 osobe su uhapšene u Hong Kongu.

Ova akcija je od velike važnosti budući da je kineska ekonomija  drastično oslabila u odnosu na prošlu godinu. Predsjednik Xi Jinping kaže da je to dio “New Normal” plana da se ekonomski rast bazira na potrošnji umjesto na investicijama kako je do sada bio slučaj, piše Business Insider. Ključni element ovog plana je borba protiv korupcije, opojnih droga i ilegalnog kockanja.

Međutim, analitičari počinju da sumnjaju da je kampanja protiv korupcije ustvari štetna za ekonomiju. Prihodi od igara na sreću su pali za 30% do 50% u odnosu na septembar prošle godina, a što je veliki šok za ekonomiju Hong Konga i pojedinih velikih gradova u kojima je kockanje dozvoljeno. Bogataši i političari manje posjećuju ova mjesta zbog straha da će biti viđeni kao osobe slabog morala i sklone kocki, a inspekcije često dolaze u hotele da bi provjerile poslovanje ovih kompanija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.