Ako vam treba više od 20 sekundi za malu nuždu, imate problem

Razlike u protoku urina mogu biti znak zdravstvenih problema, uključujući kamenje u bešici, cistitis, pa čak i problem sa prostatom, prenosi. Većina ljudi ne razmišlja o tome koliko nam je potrebno za obavljanje nužde, ali stručnjaci su pozvali ljude da uzmu u obzir “pravilo od 21 sekunde”.

Tim fizičara je otkrio da većini sisara koji teže više od tri kilograma treba 21 sekunda da isprazne bešiku. Istraživači kažu da ovaj vremenski okvir može biti od pomoći ljudima da prate svoje navike bešike.

Medicinska sestra Dženis Miler je objasnila da ako je vreme koje vam je potrebno da ispraznite bešiku duže ili kraće od 20 sekundi, onda ili zadržavate previše urina ili prečesto idete u toalet.

Pravilo 20 sekundi

“Ako primetite da skoro uvek praznite bešiku kraće ili duže od 20 sekundi, razmislite o svojim navikama, da li pijete premalo ili previše vode”, rekla je ona. „Brzina protoka urina signalizira zdravstvene probleme, uključujući kamenje u bešici, cistitis, pa čak i probleme sa prostatom.

Miler se takođe dotakla pozicije koju često zauzimamo u javnim toaletima da bismo izbegli kontakt sa daskom za toalet.

“Svo to čučanje i lebdenje koje radimo da bismo izbegli dodirivanje daske ili žurba da izađemo iz kupatila što je pre moguće je ono što može da izazove UTI”, objasnila je ona.

“Ako ne ispraznite bešiku, u potpunosti izlažete svoje telo potencijalno štetnim bakterijama”, zaključuje Miler.

izvor b92.net

Zadnje iz rubrike ZDRAVLJE

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook