Albanski narko raj: Zavirite u selo koje živi od marihuane!

U Lazaratu, među planinama južne Albanije, polja marihuane su svuda. Gotovo svih 6.000 mještana žive od njene proizvodnje koja je – ilegalna. Kažu, zakoni ne važe u Lazaratu, a policija ovdje ne zalazi. Lokalni novinar Telnis Skuči kaže da “imaju jednu vrstu zaštićene zone u koju niko ne smije da uđe. Na one koji su probali je pucano, a neki se uopšte nisu vratili“.

Ekipa Dojče Vele bila je gost porodice Dušku koja je u ovom biznisu već deset godina. “To je težak, iscrpljujući posao, od marta do decembra“, kaže Zamira Dušku, koja je neka vrsta poslovođe.
– Najprije sadimo i okopavamo. Zatim svaka dva dana biljke moraju da se zalivaju. Ni žetva nije ništa lakša. Sve radimo sami – kaže Zamira. O zaradi nerado priča, ali njene radnice kažu da dobijaju šest puta veći novac nego za “obične poslove“ u ovom kraju.

Sumnja se na kompleksnu vezu mještana, vodećih političara i narko-klanova iz zapadne Evrope. Italijanski poreski istražitelji nadletali su plantaže kako bi sagledali razmjere kriminala i moguće zarade. Izračunali su da seljaci u Lazaratu godišnje proizvedu 900 tona marihuane.
Tržišna vrijednost otprilike 4,5 milijarde eura. Policija, koja se može sresti tek u susjednim mjestima, prošle godine je zaplijenila svega četiri tone, što nije spriječilo bivšeg šefa policije da se time pohvali novinarima.

Stanovnici okolnih mjesta kivni su zbog takvog odnosa policije. U stambenu četvrt koju smo obišli, kilometar od Lazarata, često zalutaju meci i lokalno stanovništvo zna – to mještani Lazarata pucaju na nekog neželjenog gosta. Jedan čovejk ovoj ekipi je ispričao da je ranjen u ruku zalutalim metkom.
Zamira Dušku otvoreno kaže: “Da je vlada željela da zaustavi proizvodnju, davno bi to učinila. Ali država ima svoje interese, i sama zarađuje novac od droge.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.