Albin Кurti: One koji ne priznaju Kosovo ne mogu da imam pored sebe

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Кurti izjavio je večeras za KTV da poslanike sa Srpske liste, koji ne priznaju Kosovo, ne može da ima uz sebe, pre ostalih Srba, poput Nenada Rašića, koji priznaju Republiku Kosovo.

Govoreći o mogućnosti da u njegovoj vladi ne bude Srpska lista, Kurti je rekao da poslanike sa te liste, koji ne priznaju Kosovo, ne može imati uz sebe, pre ostalih Srba, poput Nenada Rašića, koji priznaju Republiku Kosovo.

„Najbolje bi bilo da DPK i Srpska lista budu u opoziciji. Ove dve partije nisu stranke, već su države. Da bismo imali demokratsku izgradnju države, potrebni su nam Srpska lista i DPK u opoziciji. Bilo bi nemoralno kontaktirati i pozvati Srpsku listu kad imam poruke Rašića i Nikolića koji mi čestitaju pobedu na izborima” kaže Kurti.

Imamo Srbe na Kosovu koji priznaju Ustav Republike Kosovo, kaže Kurti i navodi da će sa njima početi razgovore.

“Dobro je proveriti Srpsku listu, da li će glasati za Srbina izvan Srpske liste. Još nisam razgovarao sa Srbima. Počeću s DSK, a zatim i sa ostalima. Sve nesrpske stranke čestitale su mi, ali ne i lideri albanskih stranaka. Zašto uzeti Rikala i ove, kada imamo Nenada Rašića”, zapitao je Kurti.

Nisam zainteresovan da pritiskam njih (Srpsku listu), već da ih oslobodim od Beograda, kazao je Kurti.

Lider Pokreta Samoopredeljenje izjavio je da će se sa rukovodstvom Demokratskog saveza Kosova susresti najverovatnije u četvrtak.

Dogovor sa DSK ili novi izbori

“Juče sam kontaktirao predsjednika DSК Isa Mustafu i kandidatkinju ove stranke za premijera Vjosu Osmani. Zamolio sam ih da se sastanemo danas ili u narednih nekoliko dana, a sada ćemo se, najverovatnije, sastati u četvrtak kako ne bismo gubili vreme za početak razgovora o koaliciji”, rekao je Kurti gostujući u programu KTV.

Prema njegovim rečima, ako se ne postigne dogovor sa DSК, trebalo bi ponoviti izbore.

„Ne, ne postoji druga opcija. Sada ne možemo zameniti DSK sa koalicijom PAN. Započeću razgovore sa DSК… i konačno se složiti. Jer ako se ne dogovorimo, opet ćemo izaći na birališta. Uzimanje mandata od nas bilo bi najveće nasilje nad voljom građana”, ocenjuje Kurti.

Upitan da li može doći do promene kada je u pitanju ishod izbora nakon prebrojavanja glasova koji su stigli putem pošte Kurti je rekao da će se razlika povećati.

„Uveren sam da će se nakon prebrojavanja uslovnih glasova i glasova dijaspore razlika povećati. Naša dijaspora ima oko 12.800 koverti. U koverti može biti najmanje 2-3 glasačka listića, tako da očekujemo povećanje razlike ali ishod izbora se neće promeniti“, rekao je Кurti u razgovoru sa glavnim urednikom lista Кoha Ditore Agronom Bajramijem.

Кurti je pozdravio masovan odziv birača koji su glasali za promene.

Ne mogu da ukinem Specijalni sud, ali…

O Specijalnom sudu i mogućem podizanju optužnica ovog suda, Kurti je rekao da ne može ukinuti ovaj sud, ali da će ga učiniti nepotrebnim, jačanjem lokalnih sudova.

“DPK je sud konstantno podržavao, uz izuzetke. A Specijalni sud je sada već postao ustavna kategorija. Žalosno je što imamo Specijalni sud. Ne može se ukinuti jer za to treba više od 80 poslanika, uključujući i Srbe. Bilo je poziva na saslušanje, dok sada vlada nekakva tišina, verovatno zbog izbora. Taj sud ne bi prošao u Evropskom sudu u Strazburu i uveren sam da svako ko se žali u Strazburu dobiće slučaj”, rekao je Kurti.

On je dodao da je glavni izgovor u funkcionisanju ovog suda bilo pitanje zaštite svedoka.

“Ne mogu poništiti Specijalni sud, ali učiniću ga nepotrebnim, jer kada su lokalni sudovi na nivou, neće biti potrebe za Specijalnim. Ne verujem da je OVK počinila ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, međutim to je mogao neki pojedinac. Ako je neko ubio neku srpsku staricu u Prištini za bilo koji stan, to je zločin i treba ga kazniti. I taj zločin ne može se pripisivati OVK, jer je OVK mogla da počini zločine i tokom NATO bombardovanja, ali nije uradila tako nešto. A sada, zbog nekih pojedinaca i njihove materijalne koristi, da posledice snosi slavna istorija OVK i naša država, to je neprihvatljivo”, rekao je Kurti.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana