Alija r.a. i četiri ljubavi

Jednog dana Muhammed a.s., upitao je hz. Aliju:

– Alija! Voliš li Allaha? – Volim, Allahov Poslaniče! – Voliš li Allahovog Poslanika? – Volim, Allahov Poslaniče! – Voliš li kćerku Allahovog Poslanika, Fatima ez-Zehru? – Volim, Allahov Poslaniče! – Voliš li Hasana i Husejna? – Volim, Allahov Poslaniče!

– Alija! Srce je jedno, a četiri je ljubavi koje si iskazao. Kako si smjestio ovoliko ljubavi u jednom srcu?

Hz. Alija ne nađe odgovor na ovo pitanje. Pognute glave otišao je kući. Hz. Fatima ez-Zehra, u Poslanikovom a.s. vrtu uzgajana ruža primjeti linije tuge na licu svoga muža i upita ga: – Alija! Vidim da si tužan. Imaš li kakvih briga? Ako je dunjalučka stvar, to ionako nije dostojno tebi; ako je zbog ahireta, kaži da i ja znam.

Allahov lav hz. Alija pogleda ženu svojim očima boje lješnika koje su sad nurom gorjele, pa joj ispriča sve. U dubokim očima hz. Fatime ukaza se bljesak: – Alija! reče. Da ti ja kažem odgovor na to pitanje a ti idi Resulullahu i kaži: “Milosti svjetova! Kako god insan ima desnu, lijevu, prednju, zadnju, donju i gornju stranu, tako i srce ima svakojake strane. Stoga ja Gospodara svjetova, Allaha, volim svojim razumom i imanom. Tebe, imanom i dušom volim. Cijenjenu Fatimu volim zbog lijepog života s njom. A Hasana i Husejna, očinskom ljubavlju i merhametom volim!”

Buharija i Muslim bilježe sljedeći hadis: ”Ko bude imao troje osjetiće slast imana: da mu Allah i Njegov Poslanik budu draži od svega ostalog, da voli čovjeka samo radi Allaha i da mrzi da se vrati u kufr nakon što ga je Allah iz njega izbavio kao što mrzi da bude bačen u vatru.”

Kada Allah dž.š. zavoli nekog čovjeka, pozove Džibrila i kaže mu: Ja sam zavolio tog i tog, pa ga zavoli i ti – te ga i melek Džibril zavoli, koji, nakon toga, doziva stanovnike nebesa, govoreći im: Allah je zavolio tog i tog, pa ga zavolite i vi – te ga stanovnici nebesa zavole – nakon čega taj čovjek biva opšte prihvaćen na zemlji!“ (hadis prenosi Muslim)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.