Američki ambasador na Kosovu: Kosovo je uspješno kada ga vode žene

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet i bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga uručili su sertifikate polaznicama kursa “Uklanjanje barijera za jednake mogućnosti“, o uspešno završenom programu usavršavanja žena za neke od najvažnijih poslova na Kosovu.

Polaznice kursa “Uklanjanje barijera za jednake mogućnosti“ bile su žene različitih profila. Program je učesnicama omogućio sticanje neophodnih veštine za obavljanje ili zadržavanje radnog mesta na kome se donose važne odluke. Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet je rekao da Kosovo napreduje kada ga vode žene.

“Na Kosovu je zaposleno 18 odsto žena, što je nizak procenat, ali to nije izazov samo za Kosovo. S druge strane, Kosovo je veoma uspešno kada ga vode žene, predsednica Jahjaga je jedan od primera. Žene moraju preuzeti stvar u svoje ruke. Uveren sam da će Kosovo napredovati u oblasti rodne ravnopravnosti“, rekao je američki diplomata.

Bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga je rekla da ovaj projekat nudi mogućnost usavršavanja žena u različitim društvenim oblastima.

“Diskriminacija na osnovu pola obeshrabruje žene na Kosovu. Postoje mnogi slučajevi kada žene na konkursu za posao budu pitane o porodičnom statusu. Žene su takođe diskriminisane i na poslu. Rod takođe određuje zaradu, žene su manje plaćene od muškaraca. Tokom svoje karijere pokušavala sam da ohrabrim žene, podržavajući njihove profesionalne ambicije“, rekla je Jahjaga.

Projekat je imao za cilj da poveća svest o preprekama sa kojima se žene na Kosovu suočavaju na poslovnom planu. One su tokom kursa sticale znanje za rukovodeće pozicije, bilo u privatnom ili javnom sektoru.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana