Angelina Jolie i bosanka Arminka Helić: Pomozite izbjeglicama, oni bježe od bombi, silovanja i pokolja

Slavna američka glumica i aktivistkinja za ljudska prava Angelina Jolie zauzela se za nekoliko stotina hiljada izbjeglica koje bježe u Evropu s Bliskog istoka i iz Afrike, pozivajući vlasti da razluče one koji bježe od krajnjeg siromaštva od onih koji bježe pred zlostavljanjima i ratom. Ona je sa Arminkom Helić, aktuelnom članicom gornjeg doma britanskog Parlamenta, koja je devedesetih godina kao izbjeglica napustila Bosnu i Hercegovinu napisala pismo, koje je objavljeno u The Timesu.

– Trebali bismo biti svjesni razlike između ekonomskih migranata, koji žele pobjeći od krajnjeg siromaštva, i izbjeglica koje bježe pred izravnom prijetnjom svojim životima”, napisale su Jolie i Helić u uvodniku britanskog The Timesa.

One objašnjavaju da je prioritetno pomaganje ljudima čiji su životi ugroženi i koji bježe od nasilja i rata.

– Sirijci bježe pred bombama, hemijskim oružjem, silovanjima i pokoljima – upozoravaju autorice. Ističu da će problem trajati sve dok međunarodna zajednica ne pronađe diplomatsko rješenje za sukob u Siriji.

Angelina Jolie poziva sve države da što prije reaguju i pomognu sirijskim izbjeglicama na sve moguće načine.

– Način na koji ćemo sada reagovati pokazat će kakve su naše države, vlasti, koliko je jaka naša demokratija i na kraju pokazat će koliko smo zapravo ljudi – zaključila je Jolie.

Njeno pismo u cjelosti možete pročitati .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.