Angelina posljednja šansa je Kosovo

Poziv Albinu Kurtiju, novom premijeru Kosova, iz Berlina, da posjeti Njemačku, ali i najavljeni sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem sugerišu upravo to.

Zoran Milivojević, bivši srbijanski diplomata, slaže se sa tezom da ovim potezom Njemačka pokazuje namjeru da se aktivno uključi u rješavanje kosovskog čvora i da imenuje svog specijalnog izaslanik za ove pregovore.

“Sasvim je jasno da Njemačka želi da se uključi u proces i da ne želi da u ime i za račun evropskih, ali prije svega njemačkih interesa, prepusti Amerikancima da to rade”, navodi Milivojević.

Milivojević napominje da postoji velika razlika između američkog i njemačkog pristupa za rješenje ovog pitanja.

“Američki pristup je pragmatičniji i oslanja se na ono što može da se postigne, bez obzira na krajnji rezultat u ovom trenutku, dok je Njemački pristup na liniji već poznatog tvrdog stava, a to je priznavanje realnosti u sadašnjim okvirima, što znači Srbija bez Kosova i u postojećim granicama”, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Po njegovom mišljenju jasno je da Njemačka želi da iskoristi svoju poziciju i da žuri da pretekne Amerikance, koji postižu poene sa najavom mogućeg otvaranja vazdušnog i željezničkog saobraćaja između Beograda i Prištine. Berlin hoće da nametne platformu za rješavanje kosovskog čvora.

“Njemačka na taj način daje do znanja Americi da je to ipak evropsko pitanje i da njena nadležnost ima dva cilja: prvo da zaštiti interese EU u funkciji nove geopolitike Evrope koja želi da ovaj prostor privuče u svoju orbitu. Drugi motiv Njemačke je njen specifičan, da kažem, istorijsko-geostrateški interes. Ona ovaj prostor vidi pod svojom sferom uticaja, i to ne želi da ispusti”, napominje Milivojević.

Ono što je interesantno u cijeloj priči, dodaje on, je kontekst u kome se sve ovo odvija, a to je pokušaj suzbijanja američkog uticaja, ali i da se iskoristi činjenica da će Njemačka u drugoj polovini godine preuzeti predsedavanje EU.

“To daje mogućnost da se u dijalogu za vrijeme njihovog predsedavanja nešto ostvari. A ne treba zaboraviti i da je ovo posljednja godina vladavine Angele Merkel, gdje ona mora da pokaže vrhunac svog uticaja”, zaključuje Milivojević.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana