Apel za pomoć: Glad ubija stanovnike Sirije

Zbog humanitarne krize nastavljaju se apeli za što brže upućivanje pomoći ugroženim Sirijcima.

Rat u Siriji traje nesmanjenom žestinom, a humanitarni problemi sve su izraženiji. Zbog humanitarne krize nastavljaju se apeli za što brže upućivanje pomoći ugroženima.

Sirijski aktivisti objavili su videosnimak desetomjesečne bebe koja je umrla ubrzo nakon snimanja, zbog nedostatka mlijeka i izvora vitamina.

Nakon borbi, granatiranja i svakodnevnog uništavanja imovine, sada je glad ta koja ubija stanovnike predgrađa Damaska.

Ujedinjeni narodi pozivaju na povećanje pomoći.

“U regiji bismo trebali vidjeti veću i jedinstvenu podršku zajednicama i vladama koje su pružile utočište izbjeglima, kao i podršku samim izbjeglicama. Nadamo se da će sve zemlje članice uzeti u obzir ovo obećanje i još darežljivije pružati sredstva finansiranja, kako bi humanitarna zajednica mogla povećati količinu pomoći onima kojima je hitno potrebna”, kaže Valerie Amos, direktorica humanitarnih operacija UN-a.

Apel Evropskoj uniji

Evropske zemlje moraju prihvatiti sirijske izbjeglice i jamčiti im “pravedan pristup azilantskim procedurama”, zatražio je u četvrtak Evropski parlament.

“Evropska unija i njene države članice moraju jamčiti siguran ulazak u Uniju sirijskim izbjeglicama, kao i pravedan pristup azilantskim procedurama”, izjavili su poslanici Komisije za civilne slobode u saopćenju, prenosi Fena.

Ovo osjetljivo pitanje prihvata izbjeglica preispitat će evropski ministri unutarnjih poslova na sjednici u ponedjeljak i utorak u Luksemburgu.

Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) zatražilo je od EU-a da prihvati 12.000 izbjeglica. U ovom stadiju, “ovaj zahtjev izgleda da je pokriven”, izjavio je u četvrtak Michele Cercone, glasnogovornik povjerenice za unutrašnje poslove Cecilie Malmstroem.

Europoslanici žele da EU organizira “humanitarnu konferenciju” kako bi se “razmotrilo kada i kako bi države članice mogle djelovati da pruže više zaštite Siriji”.

Zahtjevi Sirijaca za azil nastavili su da rastu ove godine da bi dostigli 52.037 u EU, Švicarskoj i Norveškoj od početka sukoba u 2011. godini. Njemačka sa 14.842 i Švicarska sa 14.083 zahtjeva za azil zaprimile su 59 posto zahtjeva, prema podacima koje su iznijeli europoslanici.

Tortura nad zatvorenicima

Sirijska Vlada nezakonito drži više desetina hiljada oponenata režima i provodi torturu nad velikim brojem njih u pritvoru, objavila je međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

HRW je naveo da se među osobama koje je uhapsio režim predsjednika Bashara al-Assada nalaze ljekari koji su liječili ranjene demonstrante, poslovni ljudi koji su prikupljali novac za raseljene Sirijce i čak softverske programere koji su radili s novinarima, prenio je AP.

Kriza u Siriji počela je u martu 2011. godine kao mirni protest protiv Assadovog režima, ali se kasnije pretvorila u građanski rat, u kojem je do sada ubijeno više od 100.000 ljudi, prenosi Tanjug.

Mogući sastanak

Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Barack Obama mogli bi, na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, koji će iduće sedmice biti održan na Baliju, razgovarati o , rekao je u četvrtak savjetnik ruskog predsjednika za vanjsku politiku Jurij Ušakov.

“Bilo bi logično da se Putin sastane s Obamom na Baliju, s obzirom na dosadašnji angažman na sirijskom pitanju”, kazao je on, dodavši da su američki i ruski dužnosnici raspravljali o mogućem sastanku tokom samita APEC-a, te da bi Putin iz Moskve na Bali trebao otputovati u nedjelju.

Rusija, glavni Assadov saveznik i SAD odavno se ne slažu u pogledu sukoba u Siriji.

Međutim, dvije zemlje, obje stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, prošli mjesec su se usaglasile u vezi s planom koji se odnosi na sirijsku Vladu, a riječ je o predaji sirijskoga hemijskog oružja, te su se angažirale na organizaciji međunarodne mirovne konferencije.

Obama i Putin o Siriji su kratko razgovarali i na samitu G20 održanom u Sankt Peterburgu 5. i 6. septembra.

Poziv na povlačenje

Šest najsnažnijih pobunjeničkih grupa u Siriji pozvalo je u četvrtak u zajedničkom saopćenju borce Islamske države Irak i Levant, povezane s Al-Kaidom, da se povuku iz grada Azaza na sjeveru i iz provincije Homs, javio je AFP.

To je do sada najoštrije upozorenje IDIL-u, čiji borci pokušavaju zauzeti oblasti koje kontroliraju sirijske opozicione snage.

IDIL je grad Azaz, koji se nalazi na granici s Turskom, osvojio 18. septembra, poslije više sati ogorčene borbe protiv grupe “Sjeverna oluja”, podsjeća francuska agencija.

Zbog borbi su turske vlasti zatvorile granični prelaz Bab al-Salameh, vitalni koridor pobunjenika i civila u dijelovima koje kontrolira opozicija, navodi AFP.

Poziv je upućen usred novih sukoba pripadnika IDIL-a i pobunjenika “Sjeverne oluje”.

Nekoliko sati prije objavljivanja saopćenja stotine boraca IDIL-a napredovali su ka graničnom prelazu kod Azaza.

‘Hitan prekid vatre’

Svih šest grupa pobunjenika pozivaju na “hitan prekid vatre” između IDIL-a i “Sjeverne oluje”, a “braću u IDIL” da povuku hitno borce i vozila u štabove.

U saopćenju se pozivaju te grupe da na islamskom sudu u Halepu riješe razlike koje među njima postoje.

Saopćenje su potpisale grupe koje se bore protiv snaga lojalnih Assadu: Ahrar al-Sham, Liwa al-Tawhid, Jaish al-Islam, Suqur al-Sham, brigade Furqan i Liwa al-Haq.

Potpisnici ne priznaju glavnu opozicionu Sirijsku nacionalnu koaliciju, niti bilo koju grupu izvan Sirije.

U međuvremenu, u centralnoj Siriji iz Rastana u provinciji Homs pobunjeničko Vojno vijeće, u kojem je nekoliko pobunjeničkih grupa, izdalo je svoje saopćenje, pozivajući IDIL da se povuče sa sjevera te nemirne provincije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.