Audi A3 e-tron: Na korak od serijske proizvodnje

Audi već duže vremena pokazuje  svoje razne modele u e-tron verzijama, ali još nijedna nije otišla u serijsku proizvodnju. Audi A3 e-tron je kompaktni plug-in-hybrid koji će biti prikazan na autosalonu u Ženevi. A3 e-tron je samo korak do serijske proizvodnje, ali u Audiju nisu potvrdili hoće li se to ostvariti, javljaju hrvatski mediji.

Izgleda kako je cijela koncepcija pod upitnikom prije svega zbog upitne isplativosti serijske proizvodnje, previsoke prodajne cijene, te na kraju performansi koje su nedovoljne za današnje kupce. Audi je rekao kako će automobil ‘Audi A3 e-tron‘ koristiti za daljnji razvoj tog sustava te kako je potvrđena proizvodnja manje serije koja će se koristiti za razvoj i testiranje ove plug-in hibridne tehnologije u praksi.

Audi A3 e-tron raspolaže ukupnom snagom hibridnog pogona od 204 KS i 350 Nm, što je dovoljno za prave sportske performanse. S mjesta do stotke sprinta za 7,6 sekundi i potegne do najveće brzine 222 km/h. Audi navodi prosječnu potrošnju od samo 1,5 l/100km (tvornički podaci) i emisiju CO2 od samo 35 g/km. Pokretan samo elektromotorom može razviti najveću brzinu 130 km/h uz najveći doseg od 50 km.

Hibridni pogon čini benzinski i električni motor. Usavršeni benzinac 1.4 TFSI ima 150 KS, a elektromotor 75 kW. Za prijenos snage benzinskog motora koristi se e-S tronic integrirani mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa i s dvije spojke koji moment i snagu prenosi na prednje kotače. Audi e-tron može voziti na tri načina – samo pomoću benzinskog motora, samo elektromotorom ili kombiniranim radom oba motora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.