Australija će primiti 12.000 sirijskih izbjeglica kao stalne naseljenike

Naglasio je da će Australija primiti “potlačene manjine” koje bježe od rata u Siriji i Iraku i nalaze se u izbjegličkim logorima koje vodi UNHCR u Turskoj, Jordanu, Iraku i Libanu.

Dvanaest hiljada sirijskih izbjeglica bit će prihvaćeni kao stalni naseljenici u Australiju, uz 13.750 drugih izbjeglica koliko je već ranije predviđeno za prihvaćanje ove godine.

“To je znatno povećanje australskog humanitarnog priliva, i velikodušan odgovor na sadašnju situaciju”, rekao je Abbott, dodajući da će se vlada fokusirati na “potlačene manjine”.

Australija već sa svojih šest aviona F/A-18 Horneta sudjeluje u međunarodnoj koaliciji protiv IS-a u Iraku, a sada će se pridružiti zračnim napadima na IS i u Siriji. Abbott je rekao da IS treba biti “uništen”.

S druge strane, konzervativni kanadski premijer Stephen Harper u objašnjenju odbijanja pružanja veće pomoći izbjeglicama s Bliskog istoka kao razlog navodi zabrinutost za sigurnost države.

Dok brojne kanadske provincije samostalno donose odluke o pomoći u savladavanju krize, Harper je odbio odgovoriti na pitanje može li Kanada poslati više osoblja u regiju kako bi pomogla tamošnjoj administraciji.

“Sigurnost je najvažnija i svaku potencijalnu izbjeglicu treba pažljivo provjeriti,” rekao je Harper.

“Mi ne možemo otvoriti brane i podići 10.000 izbjeglica iz terorističke ratne zone bez valjanog postupka,” napisao je premijer na Facebooku odgovarajući na pitanja građana. “To je preveliki rizik za Kanadu”.

Konzervativci su u augustu obećali prihvatiti 10.000 izbjeglica iz kriznih područja s fokusom na religijske manjine, u kontekstu Sirije to znači prihvaćanje katolika, navodi CTV News.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.