Čaves: Ahmedinedžad je dobar čovek

“On je dobar čovek. Nije nikakav verski fanatik”, rekao je Čaves, a preneo je sinoć Asošijeted pres.

Istupajući pred poslanicima Narodne skupštine sa izveštajem o rezultatima u 2011. godini i odgovarajući na kritiku opozicije zbog posete iranskog lidera, predsednik Venecuele je rekao da oni “jednostavno ne znaju Ahmadinežada”.

“Upoznali smo se s njim kada je bio gradonačelnik Teherana, on nije nikakav verski fanatik”, rekao je Čaves, dodajući da bi oni, kojima se nije dopao dolazak predsednika Irana, verovatno pozdravili dolazak predsednika SAD Baraka Obame “iako je on odgovoran za bog zna koliki broj ratova i sada preti svima nama nuklearnim ratom”, preneo je Itar-Tas s.

“Američka imperija je prava pretnja svetu”, rekao je Čaves, dodajući da zapadne zemlje “bez dokaza optužuju Iran da pravi atomsku bombu”.

“A koliko atomskih bombi ima Izrael”, upitao je Čaves poslanike, prenela je ruska državna agencija.

Predsednik Venecuele je, istovremeno, najavio da će reakcija Karakasa na proterivanje venecuelanskog generalnog konzula Livije Akoste Noguera iz Majamija biti zatvaranje konzulata.

“Ministar inostranih poslova Nikolas Maduro savetovao mi je da zatvorim taj konzulat, to ćemo i učiniti, u Majamiju neće više biti našeg konzulata”, kazao je Čaves, koji je proterivanje Akostine nazvao “još jednom demonstracijom uobraženosti jenkijevske imperije”.

Početkom decembra TV kanal na španskom jeziku “Univision” emitovao je dokumentarac “Iranska pretnja” u kom se, između ostalog, tvrdilo da je Akosta, ranije službenica ambasade u Meksiku održavala kontakte sa Kubancima i Irancima koji su pripremali kompjuterske napade na neke objekte SAD uz učešće radikalno nastrojenih studenata Nacionalnog autonomnog univerziteta u Meksiku.

Citirajući audio i video materijal dobijen od studenata tog univerziteta, “Univision” je naveo da je Akosta tražila informacije o serverima atomskih centrala u SAD, navodi AP.

Čaves je pred poslanicima, takođe, rekao da će ukoliko izgubi na predsedničkim izborima, to priznati prvi a da isto traži i od opozicije, preneo je Rojters.

“Ukoliko pobedite na predsedničkim izborima (zakazanim za 7. oktobar), možete biti uvereni da ću vam predati predsedničku lentu”, rekao je Čaves obraćajući se poslaniku Mariji Korini Mačado, koja namerava da se kandiduje ispred opozicije na predsedničkim izborima.

Čaves je na čelu Venecuele 13 godina, kandidovaće se i na oktobarskim izborima za novi šestogodišnji mandat a prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja njegova popularnost je iznad 50 odsto.

Govoreći o svojoj borbi protiv bolesti, 57-godišnji Čaves je rekao poslanicima da je savladao rak posle operacije u junu i četiri hemoterapije, kao i da mu je on pomogao da se preispita i promeni.

“Mislim da mi je rak bio potreban. Zahvaljujem bogu što mi je poslao ovu bolest koja je pomogla da se zaustavim. Između ostalog da vidim, mislim i učim bolje”, rekao je Čaves.

Rojters primećuje da Čaves izgleda jače poslednjih nedelja i da mu je kosa počela da raste posle hemoterapije.

Na zasedanje skupštine Čaves je došao u otvorenoj limuzini koju su bučno pozdravljali prolaznici na putu od predsedničke palate Mirafjores do zgrade parlamenta, a Čaves je nekoliko puta zaustavljao vozilo kako bi se pozdravio sa muzičarima i plesačima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.