Vlada Kosova protiv blokade

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je u petak da neće biti blokiran ulazak ljudi na Kosovo, već samo robe.

On je naglasio da protesti nisu upereni protiv Srba u Srbiji ili na Kosovu, već protiv države Srbije, optuživši istovremeno Vladu Kosova da nije sposobna i da nema volju da ostvaruje zaključke Skupštine Kosova o reciprocitetu u odnosima sa Srbijom.

Najava blokade administrativnih prelaza, naišla je na osudu i neodobravanje najviših zvaničnika Kosova i predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je izrazila zabrinutost za ishod i efekte blokade prelaza i istakla da se protivi protestu.

“Pravo građana na protest i izražavanje svojih zabrinutosti je legitimno pravo i regulisano je i zakonima republike Kosova. Organizovanje mirnih protesta od parlamentarnih subjekata, u ovom slučaju od Pokreta Samoopredeljenje, nosi u sebi odgovornost za formu, cilj, odvijanje i ishod protesta”, kazala je predsednica Kosova.

Premijer Kosova Hašim Tači je oštrije osudio najavu protesta, ističući da institucije Kosova neće dozvoliti da se ponovi prošlogodišnji januar u Albaniji kada su u protestima opozicije poginule dve osobe.

Kosovski premijer ocenio je da je blokada granica protivzakonita i protivustavna.

Blokada, prema njegovim rečima prevazilazi svaku ustavnu, legalnu i moralnu vlast.

“To su najave nasilja, nešto što je Kosovu sada najmanje potrebno”, rekao je Tači.

Blokadi prelaza protive se sve opozicione partije na Kosovu, navodeći da ona ne rešava probleme u odnosima sa Srbijom.

Predsednik Parlamenta Jakup Krasnići je rekao da Skupština Kosova u zaključcima nije ovlastila Samoopredeljenje, niti bilo koju političku partiju, da sprovodi zaključke Skupštine Kosova.

Policija Kosova saopštila je da su izvršene sve potrebne pripreme za najavaljene proteste pokreta Samoopredeljenje, te da će biti preduzete sve mere u skladu sa Ustavom Kosova, zakonima na snazi i planom sačinjenim tim povodom.

Policija Kosova je ukazala na važnost garantovanog javnog reda i mira, slobode kretanja svih građana i roba preko administrativnih prelaza Merdare i Bela zemlja i na celoj teritoriji Kosova.

Zabrinutost najavljenim blokadama prelaza Merdare i Bela zemlja izrazile su i ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih američkih država i ocenile ih nezakonitim.

U ime Evropske unije njen specijalni predstavnik na Kosovu Fernando Đentilini upozorio je da planirana akcija Samoopredeljenja neće biti od koristi za evropsku budućnost Kosova i neće biti od pomoći u normalizaciji dobrosusedskih odnosa sa Srbijom.

Izvor: Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.