Bajden najavljuje promjenu pristupa SAD u vezi sa Kosovom

Kandidat za predsednika SAD D┼żo Bajden, u dokumentu pod naslovom “Vizija za odnose sa Albanijom i KosovomÔÇť, govori o svojim planovima za budu─çe odnose na Balkanu i navodi da je kao senator branio interese Kosova kada je fokus sveta bio negde drugde i podr┼żavao njegovu nezavisnost za koju ka┼że da je nepovratan proces, pi┼íe portal Reporteri.

U tekstu se navodi da┬áBajden┬áka┼że da ─çe preokrenuti neuravnote┼żeni pristup Trampove administracije prema Srbiji i Kosovu, obnavljaju─çi pravdu i jednakost u odnosima.

Bajden se obavezao da ─çe raditi u partnerstvu sa Evropskom unijom na revitalizaciji dijaloga izme─Ĺu Srbije i Kosova sa ciljem stabilizacije, pravednog re┼íenja i sveobuhvatnog sporazuma koji po┼ítuje teritorijalni integritet Kosova i posti┼że puno uzajamno priznanje.

Insistira─çe na tome da se pravda za ratne zlo─Źine sprovodi bez straha i zahteva─çe punu i brzu odgovornost za nestale tokom nedavnog rata na Kosovu, uklju─Źuju─çi bra─çu Biti─çi, prenosi Reporteri.

Bajden ─çe, kako je navedeno u dokumentu, ohrabriti EU da ispuni svoje obe─çanje da ─çe gra─Ĺanima Kosova odobriti liberalizaciju viznog re┼żima i da preduzme dalje korake za unapre─Ĺenje integracije Kosova u EU, uklju─Źuju─çi Sporazum o stabilizaciji i pridru┼żivanju.

Bajdenovo pismo

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐