Bajram Ljatifi: Ivica Dačić ne ispunjava sve uslove da bi glasao na Kosovu

Ukoliko zaista želi da ostvari svoju namjeru da glasa na lokalnim izborima na Kosovu, o čemu je više puta govorio u medijima, predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić morao bi da se upiše u centralni izborni registar na Kosovu, poručuju iz Prištine.

Iz Centralne Izborne komisije Kosova kažu da je činjenica da je neko rodom sa Kosova, za učešće na izborima potrebno ispuniti i neke druge uslove, a Dačić u ovom momentu ispunjava samo jedan uslov.

Član izborne komisije Bajram Ljatifi je u izjavi za srbijansku televiziju B92 objasnio koje sve osobe imaju pravo glasa na lokalnim izborima na Kosovu.

“Lice ima pravo ako navrši 18 godina na dan sprovođenja izbora, zatim lica koja su registrovana u birački spisak, odnosno lica koja su registrovana u centralnom registru građana Kosova, zatim lica koja su napustila Kosovo poslije 1.januara 1998. godine  a imaju pravo na državljanstvo Kosova. Zatim lica koja su stekla status izbjeglica po međunarodnim dokumentima ali su izjbeglice sa Kosova poslije 1.januara 1995. godine”.

Na pitanje da li bi premijer Dačić mogao glasati na lokalnim izborima na Kosovu u duhu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, Ljatifi je odgovorio da se prvo treba pregledati priložena dokumentacija, ne samo premijera Dačića već i svih drugih lica.

“Mora da se procjeni prezentirana dokumentacija, ne samo gospodina Dačića, nego svakog građanina koji ima pravo na državljanstvo Republike Kosova “.

S obzirom da gospodin Dačić ne spada u kategoriju raseljenih lica i da ima prebivalište u Beogradu, odnosno na podrućju Srbije, on na ovim lokalnim izborima ne bi trebao ostvariti pravo glasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.