Balkanski koridori heroina i kokaina

“Balkanska ruta ostaje glavni koridor za krijumčarenje narkotika iz Avganistana do evropskih zemalja“, kaže predstavnik Međunarodnog savjeta UN za kontrolu narklotika Hamid Godze.

Prema analizi UN, procjenjuje se da sada 80 odsto droge stiže iz Avganistana, preko Turske i Balkana, do zemalja zapadne Evrope.

Kriminalci su ranije češće koristili sjeverni balkanski koridor pogotovo za heroin: od Avganistana, preko Turske, Bugarske, Rumunije, Srbije, do Mađarske i Rumunije.

Najnovija istraživanja pokazuju da šverceri sada više koriste rutu preko Turske, Grčke, Makedonije i Albanije do Italije, posebno kada se radi o kokainu.

„Turska je zaoštrila borbu protiv švecera narkotika. U poslijednjih pet mjeseci mi smo zaplijenili više narkotika nego svih 27 zemalja EU zajedno“, kaže Behsat Ekiči, načelnik odjeljenja za borbu protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala.

Zemlje regiona u poslijednje vrijeme sve više sarađuju u borbi protiv krijumčarenja narkotika, iza koga stoje grupe koje su međusobno povezane od Južne Amerike i Avganistana, sve do zapadne Evrope. Tu, međutim, još nisu iskorišćene sve mogućnosti.

„Krijumčarenje droge treba spriječiti i na globalnom planu, što podrazumijeva još širu saradnju. To nije samo problem Turske ili Grčke, već zahvata i druge zemlje, kao što su Avganistan, Iran i zemlje zapadne Evrope“, kaže Joanis Mihaletos iz Fondacije za svjetsku mrežu bezbjednosti u Atini.

Borbu protiv krijumčarenja narkotika treba istovremeno zaoštriti i na nacionalnom planu pošto je to postao unosan biznis i za lokalne kriminalne grupe, sa kojima često sarađuju i pripadnici dijaspore.

Pogotovo kada se radi o prihvatanju i rasturanju heroina i kokaina na zapadnom tržištu.

„Inicijative na nacionalnom i regionalnom planu su za svaku pohvalu, ali neophodna je još veća prekogranična saradnja“,ocjenjuju u UN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.