Bezbjednosne snage Kosova i dalje institucija kojoj građani najviše vjeruju

Istraživanje Kosovskog centra za bezbednosne studijeza decembar ove godine pokazuje da su Bezbednosne snage Kosova i dalje institucija u koju gradjani Kosova imaju najviše poverenja i to ispitanici muškarci više veruju BSK nego žene, piše Beta.

Iako je sa neznatnim padom od dva procenta u odnosu na prošlu godinu, 59 odsto ispitanika izrazilo je poverenje u Policiju Kosova.

Žene više veruju kosovskoj policiji i pravosudnim institucijama, što, kako procenjuju u KCBB potencijalno odražava osećaj njihove nesigurnosti u društvu.

Konstatuje se takodje da su institucije bezbednosti i dalje pouzdanije od pravosudnih i centralnih institucija. Institucije pravde (sudovi i tužilaštvo) i dalje imaju niže poverenje gradjana od bezbednosnih.

Rezultati iz 2019. pokazuju i da postoji smanjenje poverenja javnosti u institucije vladavine zakona u odnosu na prethodnu godinu.

Skupština i Vlada i dalje ostaju manje pouzdane institucije u očima gradjana.

Vlada Kosova ima najmanje poverenja gradjana od svih institucija merenih u ovom istraživanju.

Karakteristično je da istraživanje pokazuje da ispitanici sa nižim mesečnim primanjima veruju Vladi više nego oni sa većim primanjima, dok opštinske institucije i dalje uživaju veći kredibilitet od centralnih.

Više od polovine ispitanika reklo je da sudove i tužilaštvo korumpirani. Za ispitanike, sudovi su se pokazali najkorumpiranijom institucijom na Kosovu.

Što se tiče percepcije javnosti o korupciji u kosovskim opštinama, zabeležen je porast u odnosu na prošlu godinu.

Rezultati pokazuju da se nivo korupcije u policiji smanjio za četiri odsto u odnosu na 2018. godinu.

Istraživanje je deo programa Kosovskog bezbednosnog barometra, a percepcije predstavljene u ovom izveštaju sumiraju se na osnovu odgovora dobijenih od ispitanika.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana