BiH: Skoro polovina djevojaka inficirana najčešćim uzročnikom raka grlića materice

Od karcinoma grlića meterice u svijetu godišnje oboli oko 500.000, a umre oko 230.000 žena, dok u Evropi godišnje oboli oko 60.000 a umre oko 30.000 žena.

Rak grlića materice je drugi po učestalosti kod populacije žena, odmah iza raka dojke i čini 10 posto svih malignih tumora žene.

U borbi protiv podmukle bolesti od koje u svijetu svake dvije minute umre jedna žena, redovni pregledi i Papanikolau test mogu otkriti prve promjene na grliću materice i ukazati na razvoj karcinoma.

S obzirom na pristupačnost grlića materice pregledu, te spor razvoj karcinoma (7-10 godina) i najsavremenije metode skrininga posebno kolposkopije, moguće je uspješno prevenirati razvoj bolesti.

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Banja Luka, koja je i Mentorski centar za edukaciju ginekologa iz oblasti kolposkopije, postoje svi uvjeti za provođene uspješne prevencije raka grlića materice i liječenje otkrivenih premalignih promjena.

“Primarna prevencija raka grlića materice svakako je najvažnija, jer podrazumjeva utvrđivanje faktora rizika koji utiču na pojavu ovoga karcinoma, kao i provođenje mjera za njegovo suzbijanje. Može se reći da je edukacija najvažniji oblik prevencije, ali nažalost kod nas edukacija ne postoji u školskim programima, dok edukacija u porodici je zanemarljiva zbog loše ili nikakve informisanosti roditelja o značaju redovnih pregleda kod svih seksualno aktivnih žena bilo koje dobi. Od izuzetne je važnosti da sve žene bar jednom godišnje odu na pregled kod svog ginekologa koji će uraditi pregled i uzeti Papanikolau bris kako bismo razvili svijest i stvorili naviku i kod zdravih žena da se redovno javljaju na ginekološki pregled”, rekao je dr. Vladimir Perendija iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Banja Luka.

Međunarodna sedmica borbe protiv raka grlića materice obilježava se od 20. do 26. januara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.