Bliži se historijska sedmica za Vatikan

Približava se historijska sedmica za Vatikan koju će obilježiti ostavka pape Benedikta XVI, prenio je AFP.

Završnom nedjeljnom molitvom pape Benedikta XVI na Trgu Svetog Petra bit će označen početak sedmice u Vatikanu koja će biti historijska sa prvom svojevoljnom ostavkom Pape nakon više od 700 godina.

Više desetina hiljada hodočasnika okupilo se u Rimu, nakon papine izjave da daje ostavku, jer više nema snage tijela i duha da upravlja Katoličkom crkvom u modernim vremenima.

U nedjelju se očekuju gužve u Vatikanu, kao i u srijedu, kada će se vođa 1,2 milijarde katolika u svijetu oprostiti od njih na vatikanskom trgu iz 17.vijeka.

U četvrtak ujutru papa će se sresti sa svojim kardinalima, a potom će poslijepodne helikopterom odletjeti u Papsku ljetnju rezidenciju.

Istog dana, u 19 sati, Benedikt će postati dugi papa u 2.000-godišnjoj istoriji Crkve koji je svojevoljno napustio tu funkciju. Prvi je bio papa Celestine V.

Papa će, pored toga, 28. februara zatvoriti svoj profil @Pontifex na društvenoj web mreži Twitter koji je pokrenut prije nešto više od dva mjeseca. Papa bi, navodno, svoju posljednju poruku trebao objaviti u srijedu, isti dan kada se na Trgu svetog Petra očekuje i veliki broj ljudi na njegovoj posljednjoj općoj audijenciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.