Bolesti srca su češće kod osoba kojima nedostaju zubi!

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako je gubitak zuba povezan s nekoliko rizičnih faktora vezanih uz bolesti srca. Spomenuti rizični faktori uključuju dijabetes, pretilost, visoki krvni tlak i pušenje.

Do ovakvog su zaključka došli američki naučnici koji su analizirali stomatološku dokumentaciju gotovo 16.000 osoba iz 39 zemalja. Oko 40 posto sudionika je imalo manje od 15 zuba, 16 posto ih nije imalo uopće, dok je 25 posto ispitanika prijavilo krvarenje iz desni.

Što su sudionici imali manji broj zuba, to je kod njih bilo izraženije povećanje razine štetnog enzima koji potiče upalu i otvrdnuće arterija. Autori studije su također napomenuli da je s manjim brojem zuba povezana i povećana razina i drugih rizičnih markera povezanih sa srčanim bolestima poput “lošeg” LDL holesterola i visokog krvnog šećera, krvnog tlaka i širine struka.

Studija je pokazala da su osobe s manjim brojem zuba sklonije i dijabetesu, dok je krvarenje desni povezano s višim razinama lošeg holesterola i krvnog tlaka.

“Daljnja će istraživanja pokazali uzrokuje li parodontna bolest koronarnu bolest srca. Moguće je da dva spomenuta zdravstvena problema dijele zajedničke faktore rizika. Oni mogu uzrokovati sistemske upale te ulazak bakterija iz zaraženih zuba u krv”, pojasnili su stručnjaci.

Iako je studija pokazala jasnu vezu između gubitka zuba i bolesti srca, istraživači dodaju kako im još uvijek nije jasno što uzrokuje povezanosti gubitka zuba, zdravlja desni i srca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.