Borovnice štite žene od srčanog udara

Mlade žene, kao i one srednjoj dobi, koje redovno jedu borovnice, ali i jagode, imaju manji rizik od nastanka srčanog udara kasnije u životu.

U novom istraživanju naučnici se žele fokusirati na to može li supstanca, poznata kao antocijanin, zaštititi zdravlje srca.

Antocijanin je antioksidans koji se nalazi u biljkama. Štiti stanice i popravlja štetu nastalu djelovanjem slobodnih radikala. Antocijanin biljkama daje crvenu, plavu i ljubičastu boju koju možete primijetiti kod jagoda, borovnica, kupina i drugog voća, ali i povrća.

U istraživanju, koje je trajalo 18 godina, je sudjelovalo 93.000 žena u dobi od 25 do 42 godine. Naučnici su promatrali njihove prehrambene navike, a izvještaj su podnosile svakih 4 godine.

Niži rizik od nastanka srčanog udara su imale žene koje su jele najmanje 3 porcije jagoda i borovnica nedeljno. Jednu porciju čini oko 1/2 šoljice od 250ml.

Prof. Aedin Cassidy je izjavio kako “trebamo detaljnije istražiti uticaj antocijanina na zdravlje kardiovaskularnog sistema i srca.”

Naučnici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Circulation ističu kako antocijanin ima antiupalna djelovanja, smanjuje razinu lošeg (LDL) holesterola i povećava razinu dobrog (HDL) holesterola.

Iako su naučnici u istraživanju posvetili najveću pažnju borovnicama i jagodama, postoje brojne namirnice koje su bogate antocijaninom, uključujući šljive, višnje, patlidžan i slično. Odaberite najomiljeniju i učinite nešto dobro za svoje srce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.