Namirnice koje kradu vašu mladolikost

Vjerovatno znate da postoje namirnice koje sprečavaju prijevremeno starenje, ali jeste li znali da postoje i one koje ga potiču?

Stručnjaci ističu da su slobodni radikali štetni za cjelokupno zdravlje i za mladolik izgled kože. Srećom, šteta uzrokovana slobodnim radikalima može se izbjeći ako izbjegavate ove namirnice.

Brza hrana

Štetna je za svaki dio vašeg tijela. Ne trebaju vam detaljnija objašnjenja. Povremeno konzumiranje neće uzrokovati preveliku štetu, ali neka ostane samo na povremenom. Izbjegavajte ju!

Zasićene masne kiseline

Ove masti trebate izbjegavati i zbog zdravlja srca. Nalaze se u grickalicama, pekarskim proizvodima i margarinu. Izbjegavajte sve što na sastavu proizvoda ima zasićene masne kiseline ili hidrogenizirano ulje. Umjesto kupovanja kolača i grickalica, radije ih sami pripremajte kako bi bili što zdraviji.

Olestra

To je zamjena za mast koja se nalazi u dijetalnim grickalicama. Osim što uzrokuje probavne smetnje, olestra otežava apsorpciju vitamina A, E, D i K, kao i karoteonida. Sve su to snažni antioksidansi koji sprječavaju prijevremeno starenje.

Nitrati

Pronaći ćete ih u suhomesnatim proizvodima (salame, hrenovke). Nitrati sami po sebi nisu opasni, sve dok ih ne konzumirate u velikim količinama. Oni mogu uzrokovati stvaranje nitrita, koji se pak mogu formirati u kancerogene spojeve. Ako već konzumirate hranu bogatu nitratima povećajte unos vitamina C, koji će spriječiti stvaranje kancerogenih spojeva u probavnom sistemu.

Alkohol

Pri tome ne mislimo na umjerene količine crnog vina, već često pretjerivanje u konzumaciji alkohola. Alkohol potiče stvaranje slobodnih radikala koji su zaslužni za prijevremene bore na vašem licu.

Zasićene životinjske masne kiseline

Pronaći ćete ih u masnom mesu, naročito govedini i svinjetini, i u koži peradi. Budite pažljivi i s konzumacijom punomasnih mliječnih proizvoda, kao što su sir i mlijeko. Masno meso i punomasni mliječni proizvodi nisu štetni u umjerenim količinama jer tada mozak opskrbljuju važnim nutrijentima.

Gazirani sokovi

Ovo je najlošiji način hidratiziranja tijela. U vrlo kratkom razdoblju konzumiranja može se povećati rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Gazirani sokovi su prepuni umjetnih sladila. Zamijenite gazirane sokove s gaziranom ili običnom vodom, i cijeđenim sokovima. Probajte cijeđeni svježi sok pomiješati s gaziranom vodom i dobit ćete odličan osvježavajući napitak.

Visokomasne i preslane grickalice

To uključuje čips, čak i ako je rađen pomoću biljnih ulja. Izbjegavajte ovakve grickalice. Ravnoteža masti u našim tijelima je od izrazite važnosti. Također, nemojte pretjerivati s unosom soli koja je vodeći uzrok visokog krvnog tlaka. Postoji dokaz da previsoka razina omega 6 masnih kiselina, koje se nalaze u grickalicama, može uzrokovati nastanak raznih hroničnih bolesti.

Zamrznuta jela

Ona ne moraju biti nužno loša ako sadrža sve “prave” sastojke. Ipak, svježe je uvijek bolji izbor od zamrznutog. Sadrži više nutrijenata i vlakana koji štite zdravlje. Iako se u pravilu brže pripremaju, pokušajte zamrznuta jela konzumirati što manje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.