Brat ubijenog Olivera Ivanovića: Dvije godine je previše, zbunjuje što Beograd štiti Radoičića

Dve godine je previše vremena, sa našim mogućnostima i spremnošću, da se ne otkrije izvršilac i kompletna pozadina ubistva, rekao je za N1 povodom godišnjice ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića njegov brat Miroslav. Dodaje da je očekivao da će odjek zločina u javnosti izvršiti pritisak na političke aktere da utiču da se slučaj završi što pre.

“Očekivao sam da istraga bude brža. Procenjivao sam da će predistražni postupak daleko brže ići i da će se daleko kvalitetnije obaviti. Sam slučaj je nametnut i u javnosti je doživeo strahovit odjek i revolt. Mislio sam da će to izvršiti ozbiljan pritisak na sve aktere političke scene koji bi imali mogućnosti da utiči da se slučaj što pre zaključi u pronalasku počinilaca i naručilaca”, kazao je Mirolav Ivanović.

Poredeći postupke koji se vode kosovsko i srpsko tužilaštvo, on napominje da je u Prištini zaokružen optužnicom, dok je u Srbiji i dalje u predistražnoj fazi. Kaže da ni s jednim tužilaštvom nema kontakt, niti očekuje da ga izveštavaju o detaljima, ali ističe da traži uveravanja da se tome zbiljno pristupa.

Kada je u pitanju optužnica za ubistvo koja je podignuta u Prištini, Ivanović kaže da se o tom postupku malo zna u javnosti, da su dokazi skromno predstavljeni, a da je postupak zastao iz tehničkih razloga dok se ooptužnica ne prevede i dostavi svim učesnicima postupka.

Na optužnici se nije našao Milan Radoičić, za kim je kosovsko tužilaštvo izdalo poternicu zbog sumnje da njegova kriminalna grupa stoji iza ubistva Ivanovića. Oliverov brat kaže da je ime Milana Radoičića poznato iz više izvora, a da stanovnici severa Kosova znaju više detalja o žovotu i delovanju grupa koje su neformalni izvor moći na severu Kosova i šire.

“Radi se o licima koji nisu sa tih teritorija, već koji su prisutni. Verujem u ozbiljnost nekog rada koji je prethodio pre nego što se ta grupa sa tim imenima nađe na optužnici. Optužnica predstavlja situaciju u kojoj je matrijal ‘zreo’. Verujem da postoji ozbiljnost ponuđenih dokaza”, kazao je Miroslav Ivanović.

On kaže da je situacije neuobičajena, pošto se Radoičić nalazi na teritorije Srbije, dok vlasti u Beogradu tvrde da on nema nikakve veze sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Objašnjava da je stvarana politička klima da je Radoičić veliki Srbin i zaštitinik srpskih interesa na Kosovu, iako, kako kaže, narod koji tamo živi za to nema potvrdu.

“Nemamo potvrde tih činjenica o kojima se ovde u nekim političkim istupima govori o njegovim vrednosnim kvalitetima, da je to borac za srpski narod i srpske interese. Nismo u prilici da to tako jednostavno sagledmao. Zato je kompletna situacija zbunjujuća za nas i onemogućava ozbiljnije rasuđivanje i zaključivanje. Sve to stvara određeno podozrenje. Informacija narodu sa severa Kosova da se takva ličnost štiti stvara određenu zabunu i uslovljava različita razmišljanja i tumačenja”, ističe Ivanović.

On kaže da ubistvo njegovog brata jeste politički motivisan zločin, a da bi u njegovim ali i u očima javnosti bio veliki onaj koji bi se potrudio da otkrije izvršioca tog zločina. A suština je, napominje, da se otkriju nalogodavci i pozadina ubistva.

Miroslav Ivanović pita šta je sa snimcima sigurnosnih kamera i kako to da se u Srpskom Telegrafu objavljuje snimak Oliverovog tela na ulici, dok se govori da kamera na objektu GI SDP nije radila.

“Bojim se da se te stvari prikrivaju i od javnosti, i od nas, i od pravde”, ističe sagovornik N1.

Na podsećanje da je predsednik Aleksandar Vučić u julu rekao da će uskoro biti poznato ko je ubio Olivera, Miroslav Ivanović kaže da mu ni izjava, ni nastup predsednika nisu delovali uverljivo, pa nije ni očekivao da će se to ostvariti.

“To je konferencija za štampu, najavljuje se kao da su u pitanju sati ili dani kad će se otkriti ime izvršioca. Epilog i danas nismo dobili”, podseća Ivanović.

Upitan da li i dalje veruje institucijama, on kaže da deo njega kaže da su to institucije, dok je s druge strane svestan da se i na njih može uticati i da postoji i druga zainteresovanost, za koju kaže da ne bi voleo da preuzme primat u ovom slučaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.