Brisel: Završen historijski susret Jahjage i Nikolića (VIDEO)

U briselskom kabinetu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u srijedu je održan historijski prvi sastanak predsjednika Kosova i Srbije Atifete Jahjage i Tomislava Nikolića, čime su Priština i Beograd podigli dijalog na najviši nivo.

Prije trilateralnog susreta, Ešton se odvojeno sastala prvo sa predsjednikom Srbije, a potom sa predsjednicom Kosova.

Predsjednica Kosova je prije susreta sa Eštonovom izjavila da ovaj sastanak predstavlja “otvaranje novog poglavlja dveju država na njihovom putu ka evropskim integracijama.”

“Ovo je prvi susret koji se održava u okviru međudržavnih odnosa dvije države, Kosova i Srbije, susreta na nivou predsjednika, kao dvije ravnpravne, suverene i nezavisne države”, navela je Jahjaga u obraćanju novinarima prije sastanka.

Za razliku od Jahjage, Nikolić se nije obratio novinarima. Mediji čak nisu uspjeli zabilježiti ni njegov ulazak u zgradu, a ranije je bilo rečeno da će predsjednici koristiti odvojene ulaze.

Saznaje se da će se dva predsjednika obratiti novinarima nakon sastanka, ali to će vjerovatno biti u njihovim ambasadama u Briselu.

Cijeli susret kod Ashtonove se inače odvija daleko od novinara i kamera.

Nakon tehničkog dijaloga koji traje već dve godine, uslijedio je i dijalog premijera dviju država, a sada i sastanak predsjednika.

U Briselu ima nagovještaja da će se prvi sastanak dva predsjednika, iako od značaja, svesti na niži nivo koji će proći bez uobičajenog protokola kada je u pitanju sastanak predsjednika država.

Prije sastanaka sa Nikolićem, predsjednica Kosova se u Misiji SAD-a pri EU sastala sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Filipom Rikerom i Vilijamom Kenardom, ambasadorom SAD pri EU, kao i sa predsjednikom Evropskog savjeta, Hermanom van Rompuyem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.