Brojni fudbalski klubovi u Španiji pokrenuli kampanje pomoći izbjeglicama u Evropi

U saradnji sa Fondom Ujedinjenih nacija za pomoć djeci (UNICEF) na stadionima na kojima se ovog vikenda igraju utakmice Primere i Seconde su upriličena prikupljanja dobrovoljnih priloga za pomoć izbjeglicama.

Uprava Real Madrida je najavila da će u te svrhe donirati milion eura, a igrači Reala i Granade su jučer na teren izašli u majicama sa porukom “Fudbaleri su uz izbjeglice”, prenosi Anadolija.

Pomenutu utakmicu na stadionu “Santiago Bernabeu” gledao i Sirijac Osama Abdul Mohsen sa svoja dva sina, koji su svjetskoj javnosti postali poznati po incidentu kada ga je mađarska snimateljka udarila i saplela prilikom pokušaja ulaska izbjeglica u Mađarsku. Njegov 7-godišnji sin Zaid je na teren izašao sa svojim idolom Cristianom Ronaldom.

Meč između Valencie u Betisa počeo je minutom šutnje u znak odavanja podrške izbjeglicama, a pokrenuta je i kampanja prikupljanja priloga u saradnji sa UNICEF-om.

Barcelona je na sličan način u saradnji sa Crvenim križem prikupljala pomoć, najavljena je i aukcijska prodaja dresova u te svrhe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.