Bubrežni kamenci povezani su sa srčanim bolestima kod žena

Jeste li imali bubrežne kamence? Nova studija kaže kako bi ta činjenica mogla biti faktor rizika za srčane bolesti kod žena, no ne i kod muškaraca.

Žene koje su imale bubrežne kamence pod povećanim su rizikom od razvoja srčanih bolesti, tvrde rezultati nove studije. No, isto ne vrijedi i za muškarce, a stručnjaci nisu sigurni zašto. Smatraju kako bi se razlog mogao kriti u hormonalnim razlikama ili razlikama u metabolizmu kalcija kod spolova.

“Dugo se sumnjalo na povezanost bubrežnih kamenaca i rizika od kardiovaskularnih bolesti, no nije bilo studija o povezanosti koje bi uzele u obzir važne faktore, poput prehrane ili lijekova”, kaže doktor Pietro Manuel Ferraro, liječnik u rimskoj bolnici Columbus-Gemelli te autor spomenute studije.

Studija se usredotočila na podatke 46.000 muškaraca i gotovo 200.000 žena. Od  240.000 ukupnih sudionika, gotovo 20.000 imalo je povijest bubrežnih kamenaca. Tokom 24 godine koliko je studija pratila muške ispitanike i 18 godina koliko je pratila ženske ispitanike, gotovo 17.000 njih razvilo je neku bolest srca i krvožilnog sistema.

Daljne procjene pokazale su kako su žene s povijesti bubrežnih kamenaca imale 30 posto veći rizik od razvoja srčanih bolesti i srčanog udara nego muškarci. Što se tiče muške populacije, povezanost bubrežnih kamenaca i bolesti srca bila je zanemariva.

Studija je objavljena u časopisu Journal of the American Medical Association. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.