Bugajski: I dalje ima onih koji vjeruju da Crna Gora pripada Srbiji

Srbija ne mo┼że sebi priu┼ítiti sukob sa Crnom Gorom jer ─çe to podriti njen napredak ka EU, smatra Janusz Bugajski.

Vi┼íi saradnik va┼íingtonskog Centra za analizu Evropske politike (CEPA) Janusz Bugajski ocijenio je kako u srpskoj politici, u Vladi i van nje, postoje elementi koji poku┼íavaju da podriju nezavisnost Crne Gore ili njeno ─Źlanstvo u Sjevernoatlantskoj alijansi (NATO), prenosi agencija Beta.

“Na┼żalost, i dalje ima ─Źlanova srpske elite i crkve koji vjeruju kako Crna Gora pripada Srbiji. To malo li─Źi na ono ┼íto Rusija vjeruje u pogledu Ukrajine. Crna Gora ima svoju nezavisnu crkvu koja nije priznata kao ukrajinska crkva. Me─Ĺutim, mo┼żda ─çe se to dogoditi u bliskoj budu─çnosti. To se ne mo┼że isklju─Źiti”, rekao je Bugajski za Glas Amerike.

Kazao je i kako Crna Gora, da bi odr┼żala svoju nezavisnost, mora imati vlastite institucije, a da Srbija s druge strane ne mo┼że sebi priu┼ítiti sukob sa Podgoricom jer ─çe “to podriti njen napredak, i ka Evropskoj uniji i kada je re─Ź o stabilnosti u zemlji”.

Ruska politika

Saradnik CEPA je ocijenio kako Rusija “nije odustala od poku┼íaja da destabilizira Crnu Goru” i kako je dio ruske politike da “poku┼ía destabilizirati NATO iznutra”.

“I dalje za to mo┼że upotrijebiti srpski nacionalizam, ovo cijelo pitanje pravoslavlja. Rusija je pretrpjela veliki poraz u Ukrajini i ne ┼żeli jo┼í jedan kada je rije─Ź o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, zbog ─Źega je podr┼żava koliko mo┼że. To mo┼że uvesti i Srbiju i Crnu Goru u nasilje, a posljedice ne─çe trpjeti Rusija, nego lokalno stanovni┼ítvo”, naveo je Bugajski.

Ocijenio je kako je usvajanje zakona o slobodi vjeroispovijesti “dobar proces” jer pokazuje da Crna Gora po┼ítuje vladavinu prava, te dodao kako je u svakoj postkomunisti─Źkoj, biv┼íoj jugoslovenskoj dr┼żavi va┼żno da se zna kome pripada imovina.

“To je dio vladavine prava i sistema registracije nekretnina i potencijalne dr┼żavne imovine, naro─Źito imaju─çi u vidu ─Źinjenicu da je Crna Gora pro┼íla kroz toliko mnogo promjena dr┼żava od nezavisnosti prije Prvog svjetskog rata. Mislim kako bi dr┼żava trebala imati dobar registar o vlasni┼ítvu nad tom imovinom. To ne mora zna─Źiti da ─çe ta imovina biti oduzeta, ali zna─Źi kako znamo ko su vlasnici”.

O hapšenju novinara

Prema njegovim rije─Źima, “neki ─Źlanovi Srpske pravoslavne crkve pretjerano reagiraju, iako moraju biti oprezni da ne dozvole da radikali i nacionalisti koriste crkvu da podriju crnogorsku dr┼żavu”, prenosi Beta.

Bugajski je rekao i kako je Venecijanska komisija “veoma kompetentna” i da crnogorska Vlada tokom primjene zakona “mora uzeti u obzir stvari na koje je komisija ukazala”.

“Ipak, to ne uti─Źe na ─Źinjenicu kako ima mnogo imovine koja je oduzeta Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i crnogorskoj Vladi i kako se mora utvrditi ─Źija je. To ne mora zna─Źiti kako ─çe ta imovina biti uzeta nazad. Mo┼żda nema ni njenih originalnih vlasnika. Ali se mora utvrditi ┼íta kome pripada”, dodao je Bugajski.

Povodom nedavnih hap┼íenja novinara u Crnoj Gori, pod optu┼żbama da izazivaju paniku i nerede, on je rekao kako “hap┼íenje novinara nikada nije dobra ideja, naro─Źito onih koji to zaista jesu”, ali je dodao kako “ima nekih ljudi koji se na┼żalost predstavljaju kao novinari, a u su┼ítini je rije─Ź o provokatorima koje su postavile obavje┼ítajne agencije”.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana

´╗┐