Od izborne promjene do postizbornog mrcvarenja

Skoro 100 dana od odr┼żavanja prevremenih (6. oktobra 2019.) parlamentarnih izbora, Kosovo jo┼í uvek nema novu vladu.

Izborni rezultat je bio takav da je biv┼ía opozicija osvojila najvi┼íe glasova, a dosada┼ínje partije na vlasti su se nakon izbornog rezultata ve─ç spremile za opoziciju. Gra─Ĺani su glasali za promenu, govorili su iz pobedni─Źkih partija.

I pored brzog usagla┼íavanja vladinog programa i najava da ─çe sporazum o zajedni─Źkoj vladi biti postignut odmah nakon potvr─Ĺivanja izbornih rezultata, dve vode─çe partije, pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK) me─Ĺutim jo┼í uvek ne mogu da se dogovore oko raspodele odgovornosti.

Bilo da je to me─Ĺusobni sastanak nenajavljen za medije, izjava ili reakcija na dru┼ítvenim mre┼żama i sli─Źno, ima sastanka, nema sastanka, ima pomaka, na njima je da odlu─Źe, neki su od naj─Źe┼í─çih naslova u medijima.

U ─Źemu su neslaganja

Prvobitan dogovor ove dve partije je bio da se resori u vladi jednako podele, da premijer bude lider Samoopredeljenja Albin Kurti a da pozicija predsednika Skupštine pripadne DSK-u.

Me─Ĺutim, Kurtijeva partija se nije slo┼żila da i pozicija predsednika dr┼żave 2021. godine pripadne DSK-u, ┼íto je doprinelo tome da se na konstitutivnoj sednici ode bez dogovora te dve partije.

Tada je na mesto predsednika Skup┼ítine pak izabran poslanik Samoopredeljenja Glauk Konjufca. Pokret Samoopredeljenje o toj poziciji vi┼íe ne ┼żeli da pregovara budu─çi da je ona ispunjena, i predla┼że jedno ministarstvo vi┼íe za DSK. Demokratski savez me─Ĺutim i dalje insistira da, pored predsednika zemlje, dobije i mesto predsednika Skup┼ítine.

Zahtev Ambasade SAD

Ameri─Źki ambasador na Kosovu Filip Kosnet (Philip Kosnett) zatra┼żio je od politi─Źkih rukovodilaca da ┼íto pre formiraju novu vladu, saop┼íteno je iz Demokratskog saveza Kosova, nakon ┼íto se ambasador sastao sa rukovodiocima te partije u ponedeljak, 13. januara. Kosnet je tom prilikom informisan o toku pregovora ove partije sa izbornim pobednikom, pokretom Samoopredeljenje na ─Źelu sa Albinom Kurtijem.

Aktuelno, dve partije prebacuju odgovornost jedna na drugu o tome ko treba da da kona─Źnu re─Ź. Kurti je na partijskom sastanku u nedelju rekao da su iz DSK rekli da ─çe da unutar partije da razmotre njegove poslednje dve ponude, ne preciziraju─çi koje su bile.

Predsednik DSK Isa Mustafa je u ponedeljak rekao da je na pokretu Samoopredeljenje da pru┼żi re┼íenje aktuelne situacije.

Pozivi predsednika Kosova

Na formiranju vlade posebno insistira predsednik Kosova, Hashim Thaci, koji treba, nakon predloga pobedni─Źkog pokreta Samoopredeljenje, da imenuje kandidata za formiranje vlade.

U pismu upu─çenom Kurtiju 10. decembra 2019., Thaci je ─Źak i dodao da je ÔÇťdu┼żan da preduzme akcije bez daljih odlaganja, slede─çi sve ustavne korake”, kako bi gra─Ĺani ┼íto pre dobili vladu.

Kurti je u odgovoru Thaciju u ponedeljak (13. januara) istakao da njegovo pismo sadr┼żi prete─çe upozorenje i da ometa proces formiranja institucija.

Dodao je da se nalazi u kona─Źnoj fazi postizanja sporazuma sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) i da ─çe ga o mandataru budu─çe vlade obavestiti u bliskoj budu─çnosti, zvani─Źnim putem.

U me─Ĺuvremenu, Kosovo je u 2020. u┼ílo bez usvojenog bud┼żeta. Ukoliko se do kraja marta ne usvoji Zakon o raspodeli bud┼żeta, javne institucije osta─çe bez novca.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐