Burek na listi najbolje ulične hrane na svijetu

Bohinga, Burma – Vrsta riblje čorbe sa pirinčanim rezancima i povrćem. Na meniju je svih restorana brze hrane i kioska u svakom gradu Burme. Obično se pakuje u plastične posude za poneti, a najčešće je kupuju u prepodnevnim časovima.

Banh mi, Vijetnam – Malo je onih koji znaju da osim Rima, Njujorka i Kopenhagena najbolji sendvič mogu da probaju u Vijetnamu. Beli baget se malo podgreje na roštilju, potom se premaže majonezom i paštetom, dodaju se hrskave školjke, sviježe povrće i sviježi začini. Tome se doda nekoliko kapi soja sosa i malo čilija. Ovi ukusni sendviči kupuju se isključivo kod uličnih prodavaca, a začini se biraju po ukusu.

Daulat ki chaat, Indija – Ova slatka i ukusna indijska poslastica napravljena je od mlijeka, pistaća, a začinjena šafranom koji joj daje svijetlo narandžastu boju. Ovaj slatkiš koji se topi u ustima popularan je na ulicama Delhija i najbolje se prodaje tokom zime.

Burek, Bosna i Hercegovina – Burek je prema pisanju “Gardijana” najpopularnija ulična hrana na Balkanu. Opisali su ga kao hrskavi, ukusni specijalitet koji se pravi od tankih kora, a može biti sa mesom, sirom i zeljem. Može se jesti u bilo koje doba dana, a za doručak se najbolje slaže uz crni čaj iako svi znaju da najbolje ide uz jogurt.

Sfenj, Maroko – Ono što su kroasani za Francuzi to je sfenj za Marokance. To je testo prženo u dubokom ulju u obliku prstena bez mlijeka i putera. Najčešće ga u Maroku jedu ujutru i kasno uveče.

Walkie-talkies, Južna Afrika – Ovaj specijalitet čine kuvane kokošje nožice i glave kojima se dodaju samo začini, a mogu da se služe i sa povrćem. U poslednje vrijeme sve češće se mogu kupiti i ispečene na žaru.

Temales, Meksiko – Meksičko jelo koje se priprema od kuvanog kukuruznog brašna sa pikantnim komadićima mesa koji se zamotaju u osušene ljuske kukuruza i kuvaju na pari. Ovo je odlična užina u kojoj uživaju čak i oni najprobirljiviji gastronomi.

Red red, Gana – Slatko ljuti crveni pasulj koji je pržen na palminom ulju sa tradicionalnim začinima iz Gane. Teško je rijeći šta su sve sastojci ovog jela jer je u pitanju povrće koje gaje isključivo u toj zemlji. Red red se služi za ručak i kupuje na tezgama pored puta. Služi se toplo na listu bokvice, a zrna pasulja su meka i hrskava.

Currywurst, Nemačka – Čak i oni koji ne znaju njemački jezik mogu da pogode da je najpoznatiji obrok u restoranima brze hrane u toj zemlji kobasica i pomfrit. Uz to se služi kari-kečap, ili sos od paradajiza sa velikom količinom karija, kao i hleb po izboru.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.