Čeda Jovanović: Izdajnici smo jer smo upozoravali da je Srbiji nužno suočavanje sa kosovskom realnošću

Llider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da svi poslanici treba da se odazovu pozivu na sednicu Skupštine Srbije o Kosovu.

Kako kaže, ovo nije vreme za dokazivanje opozicione pravovernosti i partijske poslušnosti.

“Nadamo se da će se na toj sednici otvoriti rasprava kakva je potrebna ovom društvu i na kojoj će moći da se čuju i stavovi vlasti i stavovi opozicije – ravnopravno”, naveo je Jovanović i istakao da je parlament mesto gde o Kosovu treba da se razgovara, saopšteno je iz LDP.

On je istakao da pitanje Kosova nije samo unutrašnja stvar Srbije, već pitanje od koga zavisi i budućnost čitavog regiona. Jovanović ističe da je posebna sednica o Kosovu prilika da se na ozbiljan i odgovoran način medjusobno razgovara, a da se Srbija nalazi pred ozbiljnim izazovima i da mora čuvati normalnost u društvu.

“Naš stav o tom pitanju najmanje zavisi od toga šta će reći Vučić, koji će se tamo pojaviti, ili šta će reći nacionalistički deo opozicije, koji možda ovog puta izadje iz šatora i pređe ulicu da uđe u salu. I za jedne i za druge smo “izdajnici” zato što smo ih na vreme upozoravali da je u Srbiji nužno suočavanje sa kosovskom realnošću, koju ne možemo i ne smemo ignorisati”, naveo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, potreban je kompromis sa kosovskim Albancima “po svaku cenu”, kao i da kompromis prati trajni mir koji bi ljudima omogućio da nesmetano žive, rade, posluju. “Svaka druga opcija tera nas u dodatnu marginalizaciju, u kojoj ćemo se nalaziti sami, bez razumevanja sveta za nas i naše odnose”, ocenjuje Jovanović.

On kaže i da LDP nikada nije bežao od skupštinske rasprave, pa neće ni sada, počevši od onog dana kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.

“Znali smo kolika je cena ignorisanja realnosti i upozoravali sve u Srbiji da ćemo na kraju završiti u slepoj ulici, sami, i da nas neprihvatanje tada ponudjenih rešenja vodi samo ka još gorim za nas i naše interese”, podseća Jovanović.

On kaže da će se 11 godina posle toga raspravljati o Kosovu, ali “uskraćeni za čitavu jednu deceniju dobrih rešenja i predloga”.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana