Čep je najgora mera za omekšivač: Evo kako da ga dozirate ukoliko želite da vam veš miriše duže

Održavanje veša ume da bude dosadan, a ponekad i težak posao. Ipak, kada obučemo odeću, a ona miriše i mekana je znamo da se naš trud isplatio. A šta ako vam veš uprkos tome što ste stavili omekšivač ne miriše onako kako bi trebalo.

U čemu grešite? Otkrivamo trik uz pomoć kojeg će vaš veš mirisati dugo i intenzivno.

Prva stvar u kojoj mnogi greše jeste što u mašinu za veš stavljaju previše veša. Velika količina veša može da bude uzrok što vam on ne miriše sveže i oprano. Kako bi se dobro oprao potrebno je da ima dovoljno prostora među stvarima.

Takođe, veliku grešku mnogi čine kada sipaju omekšivač odmah kada sipaju i prašak. Mnogo je bolje omekšivač dodati pred kraj pranja, jer će se tada manje isprati i veš će biti intenzivniji, a vaša odeća će mirisati i do dve nedelje ukoliko je pre toga ne obučete.

Sledeća stvar jeste da se poštuje doziranje praška. Neki stavljaju previše praška, pa se on teško ispira iz stvari, dok ima i onih koji štede, pa ne stave dovoljno deterdženta.

Kada je doziranje omekšivača u pitanju takođe je važno poštovati upute navedene na pakovanju. Ukoliko stavite premalo omekšivača miris neće biti intenzivan, a ukoliko preterate može biti toliko jak da bude neprijatan.

Odeću perite na nižim temperaturama, jer će se tako duže zadržati boju. Teksas ne treba uopšte prati u mašini, tako savetuju stručnjaci.

Pri sušenju veša treba obratiti takođe pažnju, jer nepravilno sušenje ne samo da će uticati na miris vaše odeće, već je može i oštetiti. Najbolje je veš sušiti na vazduhu, ali ne na direktnom suncu, već u hladovini.

Tako boje neće izbledeti, a veš će biti mirisan i mekan.

Ukoliko vaš tek opran veš ima neprijatan miris potrebno je možda da očistite unutrašnjost mašine. U dozatorima za prašak mogu da se nakupe nečistoće, kao i u bubnju i gumi od vrata. Dobro je očistite i proverite da li mašina greje vodu.

Veš opran u hladnoj vodi često može izgledati kao da je i dalje prljav.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.