Čime se bave bh. sudije: Pedofilija, krađa, namještanje…

U posljednjih deset godina fudbalski arbitri iz BiH bili su u glavnim ulogama namještanja utakmica, ilegalnog suđenja pod lažnim identitetom, raznih oblika mita i korupcije, kao i krađa.

U posljednjih deset godina fudbalske sudije nanijele su veliku štetu državi Bosni i Hercegovini osramotivši je širom Evrope.

U glavnim ulogama bili su iz različitih razloga. Nizali su se skandali. Od najnovije optužbe za pedofilski skandal, preko kladioničarskih afera, namještanja utakmica, ilegalnog suđenja pod lažnim identitetom, raznih oblika mita i korupcije, krađa piva i peškira u hotelu, utvrđeno je analizom novinara agencije Anadolija.

Pedofilski skandal

Međutim, posljednja afera šokirala je sve i definitivno prelila već odavno punu čašu. Kao što je mnogima poznato, zadnjih godina najbolji bh. arbitar sa FIFA znakom Emir Alečković optužen je od strane roditelja maloljetnog sudije da je njegovog sina uznemiravao seksualnim SMS porukama. U jednoj od izjava, koja je u ovoj sedmici došla na stol u Nogometni/Fudbalski savez BiH kaže se da je bilo i fizičkog kontakta Alečkovića i dječaka.

“Poruke su izvučene iz konteksta. Dokazat ću nevinost u postupku koji slijedi”, tvrdio je Alečković, kojeg je UEFA suspendirala i sa Evropskog prvenstva U19 reprezentacija i hitno vratila u Sarajevo.

Roditelj koji ga je prijavio u N/FS BiH kazao je da je seksualno uznemiravanje njegovog sina počelo još prije pola godine. Ističe da bi se “u narednim danima moglo pojaviti još roditelja dječaka koji će Alečkoviću na teret staviti pedofiliju”, ali i da će u cijelu priču uključiti i policija.

Što se tiče N/FS BiH pokrenuta je zvanična istraga, a konačan sud o Alečkovićevoj sportskoj sudbini (suspendiran do okončanja postupka) dat će Disciplinska komisija Saveza. Kako su za agenciju Anadolija naglasili u N/FS BiH, ne očekuju da će skandal dobiti epilog u skorije vrijeme.

Sude i dobijaju 200 KM

Posljednjoj prethodile su brojne afere vezane za fudbalske bh. sudije. Od onih koje su uzdrmale javnost i van granica BiH prva se desila 2006. godine. Salih Delić, tada predsjednik NK Mramor snimio je telefonski razgovor sa sudijom Tarikom Kečom uoči utakmice njegovog tima i Radničkog iz Lukavca u Prvoj ligi Federacije BiH.

“Razgovarao sam sa Husom (Husom Golaćem, tada predsjednikom NS Federacije BiH, op.a). Pričali smo oko 15-tak minuta. Pošto je treći sudija diskutabilan, ja sam mu rekao da bude pametan. Lijepo mu je na ovoj listi. Ode svugdje sudit i za to dobije 200 KM”, pričao je Kečo u telefonskom razgovoru koji je objavljen i na kanalu Javnog RTV servisa BiH.

Delić ga je potom pitao da li može prekinuti utakmicu i kolika novaca traži za takvu vrstu usluge, na što je Kečo odgovorio:

“Zavisi, ako bi pomoćnog sudiju pogodila plastična flaša. On je malo diskutabilan, ali ja sam razgovarao sa njim. Zavisi kako ispadne taj cijeli slučaj. Što se tiče novca, ja ću vam reći kako imam dobar posao. Plata mi je 2.500 KM, a radim kao direktor ŽKK Željezničar. Ta cifra neka vam bude orijentir, a meni male pare ništa ne znače. Nadam se da će biti sve u redu, i da ćete, ako Bog da, pobijediti”.

I pored objavljenog dokaza, audiosnimka razgovora u jednoj od informativnih emisija na JRTS BiH, koji je evidentno ukazivao na mito i korupciju, ali i iznudu, u NS Federacije BiH ocijenili su ga “neosnovanim”. Kečo je na državnom nivou još i nagrađen, pa je postao FIFA sudija za mali fudbal!?

Tri godine kasnije vijest da su FIFA i UEFA doživotno suspendirale Novu Panića, 2009. najboljeg sudiju iz BiH, odjeknula je kao bomba. Ekspresno mu je zabranjen rad na bilo kojoj od funkcija u fudbalu, jer je sarađivao sa kladioničarskom mafijom.

Prema navodima iz FIFA i UEFA, Panića je bio umiješan u namještanje utakmice A timova između Lihtenštajna i Finske i susreta U-21 selekcija Švicarske i Gruzije.

Detaljnom istragom utvrđeno je da Panić radio u saradnji sa balkanskom kladioničarskom mafijom, koja mu je 18. novembra 2009. godine u Luganu (Švicarska) dala 50.000 eura da bi obavio “prljavi posao”“. Nakon što je izbačen doživotno sa fudbalskih terena Panić se u pojedinim medijima u BiH pravdao “kako je kriv što nije prijavio FIFA i UEFA da ga žele podmititi”. Govorio je da nije uzeo 50.000 eura.

Suđenje za mafiju

Od tada nisu prošle ni dvije godine, a FIFA i UEFA su doživotno precrtali još jednog nekada najboljeg sudiju iz BiH na međunarodnoj sceni. Siniša Zrnić je 9. februara 2011. godine u Antaliji pod lažnim identitetom sudio prijateljsku utakmicu Latvija – Bolivija (2:1). U Tursku je Zeničanin otišao bez znanja Sudijske organizacije N/FS BiH sa sugrađanima i arbitrima pomoćnicima Kenanom Bajramovićem i Rizahom Ridalovićem.

Kada su ih FIFA i UEFA optužili za namještanje ishoda meča zarad kladioničarske mafije, Zrnić i njegovi asistenti priznali su da su dobili po 1.000 eura i plaćene troškove boravka i puta do Turske i nazad. Inače, Zrnić je u toj utakmici dosudio tri nepostojeća penala, a jedan udarac sa bijele tačke je i ponovio nakon što je golman Bolivije odbranio šut Latvijca.

Posebno mizernu blamažu BiH u svijetu priuštio je Edin Golać, nekadašnji premijerligaški sudija i sin Huse Golaća, bivšeg predsjednika NS Federacije BiH. On je u julu 2011. godine za vrijeme boravka na Futsal kupu u Škotskoj obio hotelski bar i ukrao pivo. Hotelsko osoblje prijavilo ovog ”ljubitelja dobre kapljice” kontroloru suđenja na turniru, nakon čega ga je UEFA skinula sa liste internacionalnih arbitara.

Golać se ”dokazao” i na domaćem terenu. U motelu “Kaktus” u Čitluku tokom jednog od seminara N/FS BiH ukrao je peškir. Na koncu morao ga je vratiti, a čelnici Saveza javno se izvinjavati svojim domaćinima.

Reketiranje poštenih sudija

Nisu samo sudije rak rana bh. fudbala. I bivši funkcioneri Sudijske organizacije bili su glavne “zvijezde” brojnih afera. Fahrudina Fazlagića, nekadašnjeg predsjednika Sudijske organizacije N/FS BiH i njegove kompanjone, bivše sudije Dževad Imoćanin, Midhat Čorbo i Vlado Jagodić, današnji selektor mlade reprezentacije BiH, prije osam godina optužili su da ih je reketirao, odnosno da su skinuti sa liste, jer im nisu dali novac da bi ostali na Premijer ligi BiH.

Čorbo i Imočanin pričali su i da su Fazlagiću davali novac da bi ih “pripazio za ocjene i delegiranja“. Skandal je zataškalo bivše rukovodstvo u N/FS BiH, a njime se nikada nisu pozabavili ni državni istražni organi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.