Da li je euro zaista spašen?

“U okviru mandata, Evropska centralna banka (ECB) je spremna da učini sve što je potrebno, kako bi očuvala euro. Vjerujte mi, to će biti dovoljno”, rekao je prije godinu dana Mario Draghi. Šta su donijele ove riječi?

Sve je izgledalo kao da se radi o rutinskom govoru pred londonskim investicijskim bankarima. Ipak, vrijeme i mjesto su bili smišljeno odabrani. Među slušaocima su bili poznati gosti poput princa Charlesa, britanskog premijera Davida Camerona i šefice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde. Bilo je dakle garantovano da će ovaj govor pratiti predstavnici medija. Draghi je tada rekao: “Evropska centralna banka je spremna poduzeti sve da spasi euro. Vjerujte mi to će biti dovoljno.” Novinari su rado izbacivali dio rečenice u kojem je Draghi rekao da će ECB to učiniti u okviru svog mandata.

Smirivanje tržišta

“On je kratkorotčno time postigao da se smire tržišta. Dugoročno je označio početak promjena modela evropske monetarne unije”, kaže Thomas Mayer, glavni ekonomski savjetnik Deutsche Banke. “Ko špekulira protiv eura, zaradiće krvav nos” – to je bila Draghijeva prva poruka koja je djelovala: tržišta su se smirila, kamate za državne obveznice su se smanjile na prihvatljiv nivo, suzbijen je masovan odljev kapitala iz južnih zemalja. Taj mir na tržištima je međutim skupo kupljen – fundamentalnom promjenom strategije unutar Evropske centralne banke: “Ako je do tada važio prvi kriterij – poštovanje kriterija iz Maastrichta, dakle da za svoje finansije država garantuje sama, od tada je počeo važiti drugi kriterij. Naime, u prvom planu je euro, onda dolaze uvjeti pod kojima se euro stavlja u promet”, kaže Meyer.

Kupovanje državnih obveznica

“Da Mario Draghi nije ništa poduzeo, opasnost da dođe do raspada eurozone, bila bi na dohvat ruke. Takav scenarij bi Njemačkoj prouzrokovao daleko veće troškove od onih koji su nastali odobravanjem kredita za spas i pomoć.”

U to je ubijeđen Michael Heise, glavni ekonomista pri firmi Allianz SE. Euro ima prioritet i Evropska centralna banka je za to spremna kupovati državne obveznice, ako je potrebno i neograničeno. To je bila Draghijeva druga poruka. Ona je za konzervativne političare bila neprobavljiva. Oni smatraju da se jedna centralna banka treba brinuti za održavanje stabilnih cijena. Šta se desilo godinu dana nakon Draghijevog govora? Ništa, kažu optimisti. Euro je još tu u 17, a uskoro i u 18 zemalja. Draghijev govor je unio mir, što je državama dalo vremena da se pobrinu za svoje reforme. Za optimiste je dakle sve u redu. Skeptici pak kažu da se mnogo toga desilo. Popustio je pritisak za provođenjem reformi i samo je pitanje vremena kada će Evropska centralna banka početi štampati novčanice kako bi posrnulim državama pomogla da izađu iz finansijskih nevolja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.