Crnogorske nacionalne zajednice kao ustavne kategorije na Kosovu

Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova, ali je razmjenu ambasadora uslovila time da Crnogorci budu priznati kosovskim ustavom i da budu zastupljeni u tijelima izvršne i zakonodavne vlasti.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo je da je Hodžaj uputio pismo Roćenu u kome ga obavještava o preduzetim aktivnostima u cilju priznavanja crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu. Hodžaj je, kako se navodi, ukazao da je 15. januara stupio na snagu zakon koji predstavlja osnov za sprovođenje ustavnih promjena na Kosovu tokom 2012. godine, a u cilju uvođenja Crnogorske nacionalne zajednice kao ustavne kategorije.

Time će prava i položaj Crnogorske nacionalne zajednice biti uspostavljeni na ravnopravnim osnovama sa ostalim zajednicama na Kosovu , naveo je Hodžaj.

U pismu se dodaje da se zakonom omogućava učešće dva predstavnika Crnogorske zajednice u Konsultativnom vijeću za zajednice, koje čine predstavnici svih zajednica na Kosovu, kosovske vlade, kancelarije predsjednika Kosova i relevantnih agencija.

Konsultativno vijeće činiće po dva predstavnika romske, egipćanske, aškalijske, goranske, crnogorske i hrvatske zajednice, od kojih jedan može biti poslanik u Skupštini Kosova , navodi se u pismu Hodžaja Roćenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.