DAN KADA JE TEKLA KRVAVA DRINA: Četnici su jednu od njih zaklali, a ostale četiri su skočile kroz prozor u smrt kako bi izbjegle silovanje…

Glavne junakinje naše današnje priče su Drinske mučenice, časne sestre reda Družbe Kćeri Božje ljubavi koje su ubili četnici za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Časne sestre Kćeri Božje ljubavi došle su u Sarajevo na poziv nadbiskupa Josipa Stadlera 1882. Poslala ih je utemeljiteljica reda Franziska Lechner. Otvorile su na Palama samostan „Marijin dom” 1911. godine. Održavle su nastavu osnovne škole i pomagale susjedima bez obzira na vjeru i narodnost.

Ratne 1941. godine, u samostanu na Palama bile su:

predstojnica časna sestra Jula Ivanišević iz Hrvatske, časna sestra Berchmana Leidenix iz Austrije, časne sestre Krizina Bojanc i Antonija Fabjan iz Slovenije, te časna sestra Bernadeta Banja, Hrvatica mađarskog porijekla.

Časne sestre su njegovale bolesnike, pekle su kruh djeci državnog Dječjeg doma te pomagale siromahe i prosjake s Romanije. Dana 11. decembra 1941. godine četnici su opkolili „Marijin dom”, opljačkali ga i odveli u zarobljeništvo sve redovnice i još neke druge zarobljenike. Vodili su ih po snijegu uz preslušavanja i ispitivanja do Carevih voda i Sjetline.

Tamo je časna sestra Berchmana ostala, a kasnije i ubijena 23. decembra 1941. godine. Ostale četiri časne sestre odvedene su do Goražda, gdje su stigle na današnji dan 1941. godine. Smještene su u zgradu kasarne na spratu. Kasarnom je tada zapovijedao major Jezdimir Dangić.

Četnici su u pijanom stanju po noći provalili u sobe u kojima su bile časne sestre. Časne sestre su skočile kroz prozor, nakon čega su ubijene i bačene u rijeku Drinu. Tih dana, bačeno je u Drinu oko 8 000 ljudi. Prvi koji je zapisao zločine bio je slovenski svećenik Franc Ksaver Meško, koji se tih dana nalazio na Palama.

Od 2005. godine svakoga se 26. januara obilježava Dan sjećanja u Goraždu, kao dan sjećanja na oko 1.400 žrtava četničkog terora.

Beatifikacija

Godine 2011., papa Benedikt XVI. pokrenuo je postupak beatifikacije pet časnih sestara. Papa Benedikt XVI. je 14. januara potpisao dekret o mučeništvu Drinskih mučenica, koje su bile ubijene iz mržnje prema vjeri. Time je otvorio put za njihovu beatifikaciju koja je održana 24. rujna 2011. u olimpijskoj dvorani Zetra, kada su Drinske mučenice proglašene blaženima.

(Slobodna Bosna)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana